Kino & Film

DOKUMENTARNI FILMOVI

Osam hrvatskih filmova na 13. DokuFestu u Prizrenu

U Prizrenu na Kosovu od 16. do 24. kolovoza održava se 13. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, na kojem će biti prikazano ukupno osam hrvatskih filmova - sedam u natjecateljskom i jedan u posebnom programu festivala.

DokuFest 2014   FOTO:sehnsuchtsort.de
Piše: Media Servis

U natjecateljskom programu Balkan Dox bit će prikazana četiri hrvatska naslova: Autofocus Borisa Poljaka, film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti, nedavno nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima za najbolji kratkometražni dokumentarni film; Goli Tihe Klare Gudac, priča o autoričinom djedu koji je robijao na Golom otoku; dokumentarni film Mitch - dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, portret četrdesetogodišnjeg šizofreničara koji u nastanku filma igra aktivnu ulogu; hrvatska manjinska koprodukcija Kismet grčke redateljice Nine Mariae Paschalidou, film koji istražuje kako su turske sapunice osvojile svijet i pomogle u širenju debate o pravima žena.

U natjecateljski program Međunarodni Dox uvršten je film Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog, koji govori o manjim i neuspjelim terorističkim zavjerama u bivšoj Čehoslovačkoj.

U natjecateljskom programu Međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteni su filmovi Pragovi Dijane Mlađenović i Kokoška Une Gunjak.

U posebnom programu Believe it or Not: Faith on Film (Vjerovali ili ne: Vjera na filmu) prikazat će se film Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka, koji je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi nagrađen kao najbolji film Srednje i Istočne Europe.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji.

Na prijašnjim izadnjima festivala nagrađena su tri hrvatska filma: Tri Gorana Devića koji je dobio Posebno priznanje za kratkometražni dokumentarni film (2009.), Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva koja su dobila Grand prix u kategoriji Balkanski dox (2012.) te Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević koji je dobio nagradu Best Balkan Newcomer (2012.)