Politika

UVIJEK ISTA PRIČA

Hrvatsko pravosuđe leglo nepotizma koje blagoslivlja DSV! U DSV-u za nepotizam - uvijek spremni!

Supruge, kćeri, ljubavnice i ljubavnici – to su glavni kriteriji po kojima na sudačke funkcije u Hrvatskoj bira Državno sudbeno vijeće. Donosimo neke primjere nezakonitih imenovanja od strane tijela na čijem je čelu Ranko Marijan.

Ranko Marijan, predsjednik DSV-a   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

Sve dosadašnje sastave Državnog sudbenog vijeća, dakle tijela koje imenuje i razrješava suce, te odlučuje o njihovom napredovanju pratili su manje-više skandali. I to godinama. Mediji su devedesetih godina prozivali DSV na čelu s Antom Potrebicom da je čak imenovao suce po krvnim zrncima i političkim preferencijama. Idući sastav DSV-a također je imenovao suce bez jasnih i objektivnih mjerila. Naime, na više sudove imenovano je dosta kandidata bliskih članovima DSV-a i to od kćeri, supruga, pa do slučajeva kada su imenovali i sami sebe. Tako je DSV u prijašnjem sazivu izabrao suprugu člana DSV-a odvjetnika Ranka Pelicarića - Alicu Pelicarić, zatim suprugu profesora Petra Novoselca - Hajriju Novoselac, a imenovanje kćeri ministrice pravosuđa Ane Lovrin - Ive Lorin poznato je po tome da je imala dobru genetiku.

Slučajevi kada su i sami članovi DSV-a napredovali su primjerice imenovanje Đure Sesse, Nediljka Boban i aktualnog predsjednika Vrhovnog suda RH Banka Hrvatina.

Sadašnji sastav DSV-a je prvi u kojem suci sami biraju svoje kandidate, međutim u pravničkim kuloarima se priča da i ovaj sastav prate kontroverze već od samoga izbora. Dobro obaviješteni izvori navode kako je sadašnji zagrebačko-splitski DSV (jer svi imaju prebivalište u dva naša najveća grada) izabran na način da su suci iz zagrebačkih i splitskih sudova kod izbora jedni drugima udijelili bodove pa drugi kandidati nisu imali nikakve mogućnosti za izbor. Čudno je da od tolikog broja sudaca, kandidati za članove DSV-a iz reda općinskih i županijskih sudaca iz Zagreba i Splita su bili jedino sadašnji članovi DSV-a pa bi se dalo zapitati od kuda odjednom toliki nedostatak ambicija kod drugih njihovih kolega sudaca. Očito nije slučajno.

Kontroverzna imenovanja

Trenutni sastav DSV-a nakon konstituiranja obećavao je da će kod imenovanja i napredovanja sudaca glavni kriteriji biti transparentnost, neovisnost, te izbor i napredovanje sudaca uz jasne i objektivne kriterije bez utjecaja politike i preskakanja: No je li to zaista tako?

Mnoga imenovanja sadašnjeg DSV-a su također dvojbena i sa dosta slučajeva nepotizma bez obzira što je član DSV i sudac Marin Mrčela koji je ujedno i predsjednik antikorupcijskog tijela GRECO.

Poznato je da se sadašnji DSV kod izbora kaznenog ili građanskog suca zbog lobiranja ne drži ni tog kriterija, tako da iako oglas bude za kaznenog suca DSV bira građanskog i obrnuto. Sadašnji DSV je na svojoj prvoj sjednici izabrao tri kaznena suca za Županijski sud u Slavonskom Brodu (za Stalnu službu u Požegi) kada je uz dva kaznena suca (Mariju Balenović i Milu Soldo) izabrao i sutkinju Branku Ribičić koja kaznene predmete nije niti vidjela dugi niz godina. Izbor jednog kaznenog i jednog građanskog suca na Županijskom sudu u Karlovcu također prate kontroverze jer su izabrana dva kaznena suca i to Sanda Janković supruga nekadašnjeg SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Karlovca i sadašnjeg predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu Daria Jankovića i Michal Daneček koji ima vikendicu blizu predsjednika Sabora i člana DSV-a Josipa Leke, a apsurdno je da će jedan imenovani sudac odlučivati o žalbama u predmetima o kojima gotovo nikada nije niti sudio.

Sadašnji sastav DSV-a nije imun od nepotizma. Naprotiv u kratkom periodu od dvije godine rodbina i kumovi su imenovani u više slučajeva nego što su neki bivši sastavi DSV-a u gotovo cijelom mandatu od četiri godine, ali to izgleda medije više ne zanima ili je javnost već oguglala na to.

Navijate li za Dinamo?

Za vrijeme sadašnjeg DSV-a imenovana je kći predsjednika DSV-a Ranka Marijana - Janja Marijan Žabek i kći glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića - Marina Nikolić i to malo prije nego što će državna škola za pravosudne dužnosnike postati uvjet da netko postane sudac. Zanimljivost je da se predsjednik DSV-a izuzeo od obavljanja dužnosti kada je izabrana njegova kći što je forma koju su koristili i ostali članovi DSV-a kada je trebalo izabrati nekoga od njihove rodbine ili njih same, a oni bi to kolegama uzvratili u nekom narednom izboru.

Izbor kćeri predsjednika DSV-a nerjetko su pratili i naručeni članci u medijima poput onog pod naslovom „Može li kći predsjednika DSV-a postati sucem". Da je članak naručen i tempiran može se zaključiti po vremenu nastanka, jer je izašao u tisku 24.svibnja 2012. godine, a imenovanje je izvršeno 26.svibnja 2012. godine. Nakon medijske pripreme u novinama se uopće više nije spominjala genetika kao i u slučaju izbora kćerke ministrice pravosuđa za suca Općinskog suda u Zadru. Dakle, sadašnji sastav DSV-a imenovao je na viši sud kćerku bivšeg ministra pravosuđa i bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića i suprugu bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Imenovanje Jadranke Matić i Lidije Bošnjaković na Županijski sud u Zagrebu kao kćerke odnosno supruge bivših ministara pravosuđa proteklo je gotovo bez ikakvih kritika javnosti, jer sadašnji DSV ima praksu vođenja razgovora s kandidatima pa na njima boljim kandidatima po njihovom dojmu dodjeljuje se više bodova, a "presudna" pitanja na razgovoru obično nemaju veze s pravosuđem: "gdje radi suprug, nosite li kravatu, što ste radili u ratu i navijate li za Dinamo". Izbor dva kaznena suca za Općinski sud u Karlovcu na 91. sjednici 04. i 05. prosinca 2013. godine, bio je također kontroverzan jer su za suce izabrane kćerka predsjednice Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH Ane Garačić i supruga suca Općinskog suda u Karlovcu Josipa Štrucelj. Možda je i logično da je Marija Garačić Turković najbolje riješila pismenu radnju iz kaznenog prava kada joj je majka predsjednica kaznenog odjela Vrhovnog suda i šefica predsjedniku DSV-a Ranku Marijanu i članu DSV-a Marinu Mrčeli koji ocjenjuju njenu pismenu radnju. No previše je tu poveznica da bi bile slučajne.

Obiteljski sudovi

Izbor savjetnice Jasminke Štrucelj za suca Općinskog suda u Karlovcu možda i ne čudi kada joj je i suprug Josip Štrucelj sudac toga suda, a kako je u reformi pravosuđa najavljeno osnivanje Obiteljskih sudova pa će vjerojatno sudovi u kojima rade muž i žena uskoro postati i pravilo u Hrvatskoj.

Iako sadašnji sastav DSV-a priječi zakon da sami mogu napredovati na viši sud, uz rodbinu kod njih napreduju i kumovi. Imenovanje kuma zamjenika predsjednika DSV-a Dražena Jakovine za suca Vrhovnog suda RH - Darka Milkovića i ne čudi, jer iako je protiv oca od Bože Milkovića USKOK vodio kazneni postupak u poznatom slučaju Kalambura o čemu su pisali mediji, Jakovina se izuzeo s te sjednice, a imenovanje je odradio DSV pod predsjedanjem Ranka Marijana kojemu je onda Jakovina uzvratio uslugu kada mu je imenovana kćerka. Imenovanje kuma na viši sud za Dražena Jakovinu je bilo dvostruko korisno, jer osim što je pomogao kumu pomogao je i sebi. Naime, kum Darko Milković je bio zamjenik predsjednika Županijskog suda u Zagrebu i predsjednik Građanskog odjela istoga suda a imenovanjem istoga na viši sud, Jakovina je preuzeo iste funkcije koje logično i zakonom fizike ne bi obnašao da mu kum nije imenovan na viši sud.

Do sada javnost nije uspjela saznati koliko je provedeno imenovanja prijatelja i ljubavnica odnosno ljubavnika međutim kada je naše pravosuđe u pitanju ne treba se čuditi da je i toga bilo, jer naši članovi Državnog sudbenog vijeća za nepotizam su uvijek spremni.

Autor: Ivan Babić / Dnevno.hr