Politika

GRAĐEVINA

Mrak Taritaš predstavit će nova zakonska rješenja za prostorno uređenje i gradnju

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavit će nova zakonska rješenja kojima će se urediti poslovi i djelatnosti prostornog uređenja i gradnje. Pomoćnica ministrice Borka Bobovec održat će javno izlaganje materijala vezano za izradu nacrta Zakona...

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva ističe kako je svima cilj da zakonsko rješenje na kvalitetan način riješi pitanja koja utječu na uspješno poslovanje velikog broja fizičkih i pravnih osoba koje se bave poslovima prostornog uređenja i gradnje.

Zbog recesijskih promjena na tržištu, izmjena dijela pravne stečevine Europske unije koja uređuje pitanje priznavanja stručnih kvalifikacija, kao i same činjenice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, sadašnja rješenja sadržana u Zakonu o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji nisu odgovarajuća za sve osobe i gospodarske subjekte koji obavljaju poslove i djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji, ističe Ministarstvo.

Novim će se Zakonom između ostaloga riješiti pitanje izdavanja potvrda hrvatskim osobama koje žele pružati usluge u drugim državama članicama Europskog gospodarskog prostora, kojeg čine zemlje članice Europske unije, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Novim Zakonom uvest će se rješenja koja će utjecati na poslovanje pojedinaca i gospodarskih subjekata u graditeljstvu, usklađivanje s propisima kojima se uređuje hrvatski kvalifikacijski okvir, ubrzanje postupaka priznavanja stručnih kvalifikacija, a ujedno će doprinijeti sigurnosti građevina, uređivanju područja prethodnih ispitivanja i kontrolnih postupaka na građevinama, te daljnjem razvoju stručnih poslova pojedinaca u prostornom uređenju i gradnji, dodaje se u priopćenju Ministarstva graditeljstva.