Osječko-baranjska

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OSJEČKIH BRANITELJA

"Osijek - nepokoreni grad - simbol pobjede u Domovinskom ratu!"

"Osijek - nepokoreni grad - simbol pobjede u Domovinskom ratu!" slogan je pod kojim se obilježava ovogodišnji Dan osječkih branitelja.

Umjetnička instalacija na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Radio Osijek

27. lipnja 1991. slika tenka JNA koji gazi crvenoga fiću u Osijeku obišla je svijet. Dan poslije formirane su četiri Slavonske brigade: 106.,107.,108. i 109. čime je počeo organizirani vojni otpor protiv agresora. 

Taj se dan ujedno obilježava kao Dan osječkih branitelja. Program ovogodišnje proslave počinje u petak, 27.lipnja, kada maratonom od Karadžićeva do instalacije "crvenog fiće" sportaši obilježavaju 23. obljetnicu simbola otpora građana Osijeka. 

Dan poslije, u subotu 28. lipnja, u 9 sati krenut će svečani mimohod građana i branitelja Osijeka od Doma Hrvatske vojske do Konkatedrale sv. Petra i Pavla, gdje će biti održana svečana misa zadušnica. Nakon mise branitelji će položiti vijence i zapaliti svijeće pred spomen-bistom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Trgu Slobode, a zatim će se uputiti pred Spomenik poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata gdje je nakon polaganja vijenca i paljenja spomen svijeća predviđen prigodni program. 

Nešto prije podneva, također na Trgu Slobode, predviđeno je otvaranje Sajma braniteljskih zadruga na kojem ove godine sudjeluje pedeset izlagača sa stotinjak zadrugara iz Hrvatske. 

I ovogodišnje obilježavanje Dana osječkih branitelja neće proći bez sportskih natjecanja te prigodnog završnog programa u večernjim satima u Tvrđi. Riječ je o pjesničko-glazbenoj večeri Društva pjesnika "Antun Ivanošić" uz nastup osječkih glazbenika. 

Iz organizacijskog odbora pozivaju sve branitelje i građane da se priključe obilježavanju Dana osječkih branitelja, jer je to sjećanje na godinu kada je Osijek, kako kažu, postao nepokoreni grad zahvaljujući upravo braniteljima ali i Osječanima.

Izvor: Radio Osijek