Politika

VARGA

Zdravstvo će ubuduće samo sanirati svoje gubitke

Varga, koji je ovoga tjedna preuzeo dužnost ministra zdravlja istaknuo je da će uspostava novog održivog modela financiranja sustava biti jedan od prioriteta njegova mandata.

Siniša Varga   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Poslovni dnevnik

 Izlaskom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice zdravstveni sustav više neće gomilati gubitke, a avansno plaćanje i sanacije bolnica, u koje je u proteklih 20 godina utrošeno 17 milijardi kuna, otići će u ropotarnicu povijesti, istaknuo je danas u Grožnjanu ministar zdravlja Siniša Varga.

Izdvojeni HZZO s bolnicama će sklapati višegodišnje ugovore s preciznim definiranjem broja usluga i programa rada. Zdravstveni sustav ubuduće bi sam sanirao svoje gubitke, a već od 2017. trebao bi raspolagati s više novca za skupe lijekove, za povećanje učinkovitosti i kvalitete usluga, poručio je ministar predstavljajući novi model likvidnosti zdravstva na tečaju "Mediji i zdravlje" .

Socijalne naknade, poput naknada za nezaposlene, rodilje i branitelje izdvojit će se iz zdravstvenog proračuna, a novac plasiran u zdravstvo namijenski će se trošiti, pa više neće biti moguće da bolnice, kao u 2013., dobiju 650 milijuna kuna za neizvršene usluge, rekao je novi ministar.

Osim HZZO-a, planira se osamostaljivanje i ostalih zdravstvenih zavoda - zavoda za javno zdravstvo, za hitnu medicinu i telemedicinu.

S obzirom da rokovi plaćanja danas višestruko premašuju zakonom predviđene okvire, Varga najavljuje da će se "izdvojeni HZZO vrlo brzo početi pridržavati rokova plaćanja od 60 dana".

"Naš sustav zdravstva jedan je od najcjenjenijih u Europi, treba ga samo malo unaprijediti", poručio je ministar na skupu koji je okupio ravnatelje zdravstvenih ustanova, predstavnike farmaceutskog sektora, zdravstvene administracije i nevladinih usluga.

IZVOR: Poslovni dnevnik