Gospodarstvo

HURS PODUPIRE LALOVCA

Građane treba izvući iz ropstva

DA ratu s bankarima, poručuje u priopćenju HURS.

HURS   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Dugovi građana su eksplodirali i samo u svibnju imamo novih milijardu kuna duga. Zato HURS smatra da banke pod hitno moraju ograničiti visinu kamate i omogućiti dužnicima da najprije otplaćuju glavnicu. Apsolutno podržavamo prijedlog ministra financija Borisa Lalovca, jer se HURS već duže vrijeme zalaže da se građanima pomogne da izađu iz dužničkog ropstva", prioćio je HURS.

"Blokirani računi građana, obrtnika i poduzetnika, ovrhe od čak 59,6 milijardi kuna, jedan su od najvećih problema, a sada je voda došla do grla. Kamate su kod nas izrabljivačke, među najvišima u Europi i banke su građane dovele na prosjački štap. Pod hitno treba omogućiti da dužnici, kada smognu novac, najprije smanjuju glavnicu, a ne zatezne kamate i troškove. Nedopustivo je da banke ne žele pristati na promjenu Zakona o kamatama jer država snosi ogroman teret dužničkog ropstva i banke bi se trebale odreći dijela profita. Tako će u konačnici postići jači ekonomski efekt - povećanje potrošnje i nova zapošljavanja“, ističe predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS od početka podržava i Zakon o stečaju potrošača koji se duže vrijeme priprema, a sada je pred finalizacijom, a pomogao bi da se dužnicima otpišu zatezne kamate i reprogramira dug. Onim najugroženijim građanima dug bi trebalo otpisati, stoji u prioćenju.