Društvo

NIKAD MANJE SUDIONIKA

Gay pride više nikoga ne zanima: Povorka ponosa u Splitu bez incidenata

Četvrti po redu Split pride održan je bez incidenata, ali i sa najmanje sudionika.

Oko dvjesto sudionika ovogodišnje Parade ponosa dočekao je poluprazan grad,   FOTO:Ivana Ivanović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Oko dvjesto sudionika ovogodišnje Parade ponosa dočekao je poluprazan grad, trideset stupnjeva u zraku učinilo je svoje, rijetki splićani i pokoji stranac zainteresirano su promatrali što se to događa u centru grada.

Promjene na bolje u odnosu na prethodne parade vidi i Ljubomir Mateljan, koordinator udruge Rišpet koja ove godine prvi put organizira Pride. Ipak oštro osuđuje nedolazak predstavnika vlade na ovo događanje. "Ljudska prava ne mogu čekati političke odluke. Oni koje plaćamo trebaju biti tu i podržati ljudska prava u razvoju u Hrvatskoj. No klima u gradu se mijenja. I to jest smisao prajda", rekao je Mateljan. 

Na kraju parade, Mateljan je uputio apel Vladi te istaknuo kako su pravo na obiteljski život, pravo na život bez mržnje i straha temeljna ljudska prava.

"Već smo danas spremni za to. Poručujemo - potpuna ravnopravnost". Jedini političar koji je ove godine bio na čelu kolone je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je u ime grada došao dati potporu ovom događaju. "Za ljudsku ravnopravnost, dokidanje diskriminacija i razvoj tolerancije. Drago mi je da svbe prolazi u demokratskom ozračju bez provokacija i nasilja, to je najvažnije", kazao je Kovačević.

Iako je današnji događaj prošao bez većih izgreda u petak je policija pritvorila jednog 19-godišnjaka koji je sa svog profila na Facebooku na portalu Rišpeta prijetio Mateljanu.

Paradu je ove godine čuvalo 600 policajaca, a ujedno se i cijeli događaj snimao sa sofisticiranom kamerom koja je za ovu priliku došla specijalno iz Zagreba.