Osječko-baranjska

LITRA PO 5,05 KUNA

Goran Đanić, kum ministra Vrdoljaka, otkupio 5000 litara zaplijenjene rakije?

Prije nekoliko dana mediji su pisali o zanimljivoj i bizarnoj javnoj dražbi koju je provodila osječka Carinarnica. Naime, nudila se prodaja 5000 litara zaplijenjene rakije po cijeni od 5 kuna po litri.

Zaplijenjena rakija u Carinskoj upravi Osijek   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: J.P. / Republika.eu / Dnevno.hr

U carinskoj upravi Osijek otkrili su kako su uvjetima definirali da kupac mora biti registrirani proizvođač alkoholnih pića što znači da mora imati i trošarinsko skladište.

- Ovaj uvjet je istaknut kako bi se prodana količina rakije zadržala u trošarinskom sustavu nadzora, jer je obveza kupca da kupljenu robu redestilira u svom procesu proizvodnje jakih alkoholnih pića i provede kroz svoje trošarinsko skladište. Obzirom da je rakija prikupljana duže vremena i potječe iz raznih izvora istaknut je uvjet ponovne redestilacije. Interes za kupovinu ove vrste robe pokazalo je i više fizičkih osoba u manjim količinama od ponuđene, međutim njihove ponude nisu razmatrane jer ne zadovoljavaju uvjetima raspisane javne dražbe - priopćili su nam iz Carinske uprave RH.

U Carinskoj upravi nam nisu željeli otkriti tko je sretnik koji je 5000 L rakije kupio za nešto više od 5 kuna po litri objašnjavajući to službenom tajnom.

Međutim naši izvori otkrivaju kako je najbolju ponudu (5,05kn/L) dala firma u vlasništvu Gorana Đanića koji je s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom povezan kumskim odnosima. On je jedini ispunjavao propisane uvjete, pa će rakiju kupljenu po 5 kuna nakon redestiliranja moći prodavati pod deset puta većoj cijeni. 

Ovaj načelnik općine Podgorač javnosti je postao zanimljiv upravo zbog bliske poslovne povezanosti s Vrdoljakom.

Naime Đanićeva supruga Julija (i Vrdoljakova bivša i sadašnja supruga imaju firme, nap.a) vlasnica je tvrtke Terra d.o.o. Glavna djelatnost te firme je izrada protupožarnih prosjeka ispod dalekovoda. Shema, po kojoj se na "transparentan" način izvlači novac, je osvajanje natječaja s dumping cijenama, te obilatoj kompenzaciji kroz realizaciju - u građevinsku dokumentaciju upisuju se višestruko veće količine od stvarno realiziranih, a ključni troškovni element posla - izvlačenje odsječenog šiblja i granja - se ne obavlja. Ono se ostavlja na trasi i ne izvlači na predviđeni deponij, te se nakon sušenja stvara još veća opasnost od požara, piše Dnevno.hr.