Politika

NUŽNE PROMJENE U SDP-u

Linić kreće u obračun s Milanovićem

Promjene u SDP-u su nužne - sve je više glasova istaknutih stranačkih dužnosnika koji su prihvatili poruke biračkog tijela nakon slabog rezulata na izborima za EP. Istodobno, Slavko Linić ide u boj pod cijenu da ga Zoran Milanović izbaci iz stranke.

saborski zastupnik Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Imali su pet mandata, sada imaju dva. I dok koalicijski partneri mogu biti zadovoljni, SDP ne može - zaokret je nužan, poruka je Tonina Picule koji je zabljesnuo na izborima osvojivši najviše preferencijalnih glasova, ali sa šefom stranke odavno ne gaji bliske odnose.

"Izbori su uvijek neposredna, direktna povratna informacija javnosti i birača političarima i strankama kako doživljavaju njihov rad. Prema tome, ako sam ocijenio ovo neuspjehom, pretpostavljam da ćemo na stranačkim tijelima proanalizirati zašto je doživljen neuspjeh i nakon toga, ako naravno bude takva volja, eventualno predložiti i neka nova rješenja. Ne bih volio da poraz na europskim izborima na neki način bude uvod u poraz i na parlamentarnim izborima", rekao je Picula za Hrvatski radio.

Već sutra na Predsjedništvu stranke bit će prilika za analizu - tko je i u kojoj mjeri zakazao. I riječki stranački prvaci zazivaju promjene.

"Očito je da su nam birači poručili da moramo mijenjati način politike a pogotovo način komunikacije i prema građanima i među sobom", rekao je Vojko Obersnel, na čijem je tragu i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji očekuje odgovorno ponašanje vrha stranke. "Veš se pere unutar stranke." Vanjsko pranje očito dovodi do slabog rezultata. No to ne bi trebalo omesti smijenjenog ministra Slavka Linića:

"Sve što mislim o odnosima s premijerom, razlozima, reći ću nakon 25.svibnja".

Tako će Linić koji je morao otići jer nije pružio zadovoljavajuće odgovore o slučaju Spačva progovoriti o onom što naziva lošem vođenju stranke, možda već prekosutra. Spreman je i na izbacivanje, uvjeren da će upravo to Milanović učiniti. Kaže i da prvi put stavlja sebe ispred stranke. Linićeve kolege iz Rijeke prenose - burno je bilo na sastanku županijskog ogranka:

"Bilo je rasprava o odnosima u stranci, i burnih rasprava je bilo, pogotovo kolege Linića", kazao je danas Komadina.

Ali izjašnjavanja za i protiv nije bilo.

"Vodio sam sjednicu, svi su sjedili, nije bilo glasanja, ni za ni protiv Linića, ni za ili protiv Milanovića", kazao je Komadina.

I dok Picula, Komadina i ekipa javno istupaju i ne libe se kritizirati vodstvo odgovorno za loš izborni rezultat, potpredsjednica Milanka Opačić svoje će mišljenje iznositi na Iblerovom trgu.

"Sve što je vezano za moju stranku ja ću reći na svojim stranačkim tijelima, ne želim javno komentirati. Nisam ni do sada, a neću ni od sada. Ja sam članica Predsjedništva, imam priliku i na predsjedništvu i na Glavnom odboru i tamo ću sve reći i o rezultatima izbora i o tome kako dalje", izjavila je Opačić.

Zaskoče li ga pojedinci, na udare je spreman uzvratiti šef stranke i premijer Zoran Milanović koji svojom odgovornošću smatra voditi stranku i državu do redovnih izbora. Oni izvanredni, što u stranci, što u Vladi, ne padaju mu napamet. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da u SDP-u postoji visoka razina demokracije i može se otvoreno raspravljati o svemu. Tako i Komadina ima svoj stav, no on nije jedini član Predsjedništva, poručio je Grčić poslavši usput i poruku opoziciji da koristi prazne fraze, dok Banski dvori teško rade.