Politika

POTVRDA SLABE INFORMIRANOSTI O VAŽNOSTI IZBORA

Iz TIH-a razočarani slabom izlaznošću građana

Transparency International Hrvatska razočaran je slabom izlaznošću građana na izbore za Europski parlament. "Potvrda je to slabe informiranosti građana o važnosti izbora i načinu glasovanja", kažu iz TIH-a...

Ilustracija   FOTO:Tino Jurić/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Kandidati za Europski parlament nisu se dovoljno potrudili građanima objasniti važnost Europskog parlamenta i izbora njegovih zastupnika. Povrh toga izostala je sustavna edukacija građana o načinu glasovanja. Naime, glasačima je nedovoljno pojašnjena snaga preferencijskog glasa - izravnog glasovanja za političara za kojeg vjeruju da će ih najbolje zastupati u Europskom parlamentu", kazala je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Novoizabrane hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu pozvala je da potpišu Deklaraciju protiv korupcije. Tu je Deklaraciju uoči izbora potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

"Deklaraciju su pored stranaka, mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti - stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

Dvoje od njih - Petir i Jakovčić postali su zastupnici u Europskom parlamentu.

Deklaracijom se obvezuju na to da će učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače", priopćili su iz Transparency International Hrvatska.