Osječko-baranjska

SUKOB INTERESA

Ministar Vrdoljak sam sebi izdao dozvolu za postavljanje solarnih panela!?

Vrdoljkovo ministarstvo daje kvote za postavljenje solarnih panela. I dok su drugima to ograničili, na Vrdoljakovom krovu je on postavljen, što je čisti sukob interesa."To vam je isto kao da ste vi ministar turizma, a vaša supruga vlasnica hotela ili turističke agencije", uspoređuje novinarka i blogerica Tihomila Jovanović.

Ivan Vrdoljak   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nesmotreno gospodari vlastitom imovinom pa je stoga posljednjih dana pažnju javnosti skrenuo na sebe malverzacijama s imovinskom karticom i stanom koja u istu nije prijavljena na ispravan način. Ipak, novinarka i blogerica iz Osijeka - Tihomila Jovanović u razgovoru za portal Dnevno.hr navodi kako je to tek mlaka verzija onoga što se krije iza Vrdoljakovih igrica sa stanom. Naime, ono što ona smatra bitnim jest činjenica da ministar po podacima iz Zemljišnih knjiga, osim na stan polaže pravo i na krov zgrade u kojoj je stan smješten. U vlasničkom listu na njegovo ime uknjiženo je pravo služnosti, postavljanja i korištenja naprava za korištenje sunčeve energije na cijeloj površini krova zgrade na neodređeno vrijeme, a sve to u korist vlasnika stana.

- Za sklapanje takvog ugovora potrebna je suglasnost svih stanara, a u toj zgradi tek je oglašena prodaja preostalih stanova pa ostaje upitno tko je sklopio ugovor o uslužnosti u ime budućih stanara koji će kupiti stanove", navodi Jovanović. Drugim riječima, ono što novinarka drži kao značajno jest podatak da je osim zatajene kvadrature ministar krov u Hebrangovoj ulici u Osijeku iznajmio bez suglasnosti stanara koji još nisu kupili stan.

Zanimljiva je i prodaja struje jer na prosječnom krovu obiteljske kuće, po stručnim pokazateljima za najam krova tvrtki koja postavlja solarne ćelije na period od 14 godina može se zaraditi oko 200 tisuća kuna. Ipak, problem nastaje kod godišnjih kvota za obnovljive izvore energije kojima je država, točnije HEP ograničila davanje dozvola za postavljanje solarnih panela zbog čega su, naglašava Jovanović mnogi građani odustali do daljnjega od te mogućnosti. Ipak, na 'Vrdoljakovom krovu' panel je postavljen. Zanimljivo je napomenuti kako se poduzeće njegove supruge između ostaloga bavi postavljanjem i distribucijom struje pa se valja zapitati ima li ona veze s postavljanjem panela na spomenutom krovu. Ujedno, treba imati na umu da upravo Vrdoljkovo ministarstvo daje kvote za postavljenje panela, a to je čini se čisti sukob interesa.

"To vam je isto kao da ste vi ministar turizma, a vaša supruga vlasnica je hotela ili turističke agencije", uspoređuje Jovanović.

Ministar je i sam nedavno odgovarao na pitanje je li mu supruga otvorila tvrtku s područja energetike te ustvrdio da je to tvrka koja ne radi s državom i da je u njenoj registraciji upisana trgovina elektičnom energijom jer je na krovu zgrade željela instalirati 10 kilovatni solarni kolektor za proizvodnju električne energije.

"Nakon toga je supruga prijavila HROTE-u taj projekt, ali je zakasnila, pa je HROTE, koji je u mom resoru, to odbio jer je kvota bila popunjena", rekao je Vrdoljak te dodao da je na taj način sam sebe odbio. Ipak, novinarka Jovanović ovu priču vidi nešto drugačijim očima.

Vrdoljakova supruga ima tvrtku za proizvodnju električne i toplinske energije iz alternativnih izvora

Vrdoljak je u kvotu uspio ući premda solarni sustav na zgradi ne funkcionira, a ne zna se niti kada će do toga doći. "Kako piše u Glasu Slavonije oni koji se žele baviti proizvodnjom električne energije mogu se obratiti Ministarstvu gospodarstva (Uprava za energetiku I rudarstvo), lokalnoj razvojnoj agenciji ili Fondu za zastitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali morat će pričekati da ministarstvo objavi nove kvote za 2014. godinu".

Po svemu sudeći, aktualni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obratio se sam sebi pa nije imao problema i sve je odrađeno u roku. No, gle slučajnosti, tvrtka Visan d.o.o. iz Aljmaša , u vlasništvu sadašnje ministrove supruge između ostalog je registrirana i za proizvodnju električne i toplinske energije iz alternativnih i obnovljivih izvora, te proizvodnju, montažu i puštanje u pogon postrojenja za obnovljive izvore energije. Naravno, tvrtka je registrirana i za sve ostale djelatnosti u svezi proizvodnje, prijenosa, distribucije i opskrbe plinom i električnom energijom", nabraja naša sugovornica, te naglašava da se nadležni organi trebaju pozabaviti odgovorom na pitanje je li to sukob interesa. Ipak, napominje da ministru nije nepoznato biti u sukobu interesa jer i njegova bivša tvrtka Ato-inženjering našla se na popisu trgovačkih društava uz kojima dužnosnicima u smislu zakona o sprječavanju sukoba interesa imaju 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu. "I dok je Ato inženjering "procvjetao" nakon odlaska Vrdoljaka u ministarstvo, tvrtka njegove nove supruge Visan d.o.o. iskazuje minus za prošlu godinu od 51.673 kune. To ipak nije spriječilo Vrdoljakove da se "počaste" novim Mercedesom C klase iz 2008. Kako oni sve to mogu financijski izdržati?", pita se Jovanović.

Također, u cijeloj priči spominje se i poduzeće Monte Mont, koje je kako tvrdi ova osječka novinarka, kao izvođač dobivalo značajnije objekte dok je Vrdoljak bio dogradonačelnik njihova grada. Nedugo potom, tvrtka širi poslovanje na državnu razninu, a vlasnici Monte Monta posjeduju još neke tvrtke poput Izgradnje d.o.o., Dvorca Aljmaš d.o.o., a tu je i poduzeće Lobing d.o.o., iz Sesveta koje je na županijskom natječaju kupilo zgradu bivše Ugostiteljsko turističke škole u Osijeku, što je izuzetno vrijedan objekt. Suvlasnik Monte Monta je Vladimir Iličić koji je ujedno i član uprave u još niz poduzeća, a u drugim poduzećima gdje ga formalno nema postavlja ostale članove Uprave iz svojih tvrtki te na taj način zadovoljava zakonske uvjete.