Požeško-slavonska

ZAKLADA ANA RUKAVINA

Građani Požege pomažu u spašavanju ljudskih života

Na jučerašnjoj akciji u Požegi u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 92 građana. Darivanjem krvi u akciji upisa koju je Zaklada Ana Rukavina organizirala građani Požege su povećali šanse za život teško oboljelih.

Krv   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svi građani koji su sudjelovali na akciji upisa mogli su, na temelju iskustva Ankice Begić kojoj je život spasio američki Indijanac iz plemena Komanči, saznati i kako Zaklada djeluje. Ankica Begić je predstavila svoju knjigu Indijanac Komanč - moj brat po krvi, dnevnik u kojem je opisano njezino liječenje i susret s njezinim darivateljem.

Zaklada Ana Rukavina akcijom upisa u Požegi, uz organizacijsku pomoć Gradske knjižnice i čitaonice, nastavlja svoju misiju širenja Registra koji danas broji više od 44.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Svi građani Požege koji su dali svoju krv za tipizaciju pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do danas je iz hrvatskog Registra dana nada za spas 41 života. Od toga je 24 transplantata bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 17 za primatelje izvan Hrvatske.