Društvo

RAST OD 5 POSTO

Povećanje zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama

Novo istraživanje o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama pokazalo je da je zastupljenost žena nešto veća nego prije tri godine, no rezultati i dalje pokazuju nejednakost i mogućnost napredovanja žena samo do takozvanog 'staklenog stropa'.

Ilustracija   FOTO:Tim Goode/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

Prema podacima prikupljenima od 500 tvrtki, žena je na upravljačkim pozicijama svega 24 posto, što je povećanje njihove zastupljenosti u odnosu na 2011. godinu kada ih je bilo 19 posto, no taj podatak govori i da ćemo jednakost postići tek 2025. godine, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavljajući rezultate istraživanja. Rekla je da žene na upravljačke pozicije dolaze starije nego muškarci, ostaju kraće i ranije odlaze. Istraživanje je pokazalo i da žene u dobi od 25 do 29 godina izostaju s tržišta rada zbog majčinstva.

"Žene su snaga", poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekavši kako na tržištu rada treba svima omogućiti jednake uvjete, a društvo mijenjati na način da ne postoje muška i ženska zanimanja nego samo sposobnost i znanje.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je pak da će udruga dati svoj doprinos većoj zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama jer one, kaže, donose novi pogled na biznis.