Književnost

PRIKLJUČILI SE ZATVORI I VRTIĆI

Održava se 'Noć knjige'

Diljem Hrvatske održava se manifestacija 'Noć knjige', treća po redu kojoj su se ove godine priključili i hrvatski zatvori, a danas će se obilježiti i Svjetski dan knjige i autorskih prava...

Knjižnica   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ovogodišnjoj 'Noći knjige' priključilo se 156 gradova, sudjeluje 370 knjižnica, knjižara, institucija, muzeja, galerija, pripremljeno je više od 700 programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići, ali ne samo oni.

"Ove godine će svi zatvori i kaznionice u Hrvatskoj do 1 sat u noći imati upaljena svjetla i svi njihovi štićenici će biti u mogućnosti da obilježe ovu manifestaciju. Svih 60 bolnica u Republici Hrvatskoj također se priključilo manifestaciji 'Noć knjige'. Zdravstveni radnici tako će pristupiti svojim pacijentima s jednim drugačijim lijekom, a to je čitanje", istaknuo je potpredsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.

Nakladničke kuće donirale su knjige koje će pokloniti bolnicama i zatvorima. Manifestaciji su se priključila i nezavisna kina u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu gdje će danas biti prikazane filmske ekranizacije književnih predložaka.

Ove godine u program 'Noći knjige' priključio se i rekordan broj škola - njih čak 97. Zanimljiv program odvijat će se čak i u zagrebačkom Botaničkom vrtu u kojem će se održati performans Siniše Labrovića koji će čitati biljkama. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u podne će se održati i svečano otvorenje.

Bookcrossing (razmjena knjiga), kreativne radionice, čitaonice bajki, glazbene slušaonice, filmske projekcije - samo je dio bogatog 'knjiškog menija'. U 'Noći knjige' održat će se i natjecanje gradova Zagreb, Split, Šibenik, Osijek i Rijeka u znanju iz književnosti.

U svim knjižarama knjige će se prodavati po akcijskim cijenama. A oni koji fizički ne stignu do lokacije po jeftiniju knjigu, istu mogu nabaviti i putem interneta.

U 'Noć knjige' uključio se i zagrebački ZET sa svojim tzv. ludim tramvajem. u kojem će zaposlenici Holdinga, koji se između ostalog bave i pisanjem, putnicima čitati svoja djela. U najstarijem zagrebačkom tramvaju koji ZET ima u voznome parku, tijekom vožnje gradskim središtem od 'vugla do vugla', a u društvu autora istoimene knjige, legendarnog zagrebačkog, umirovljenog novinara Branimira Špoljarića, putnici - posjetitelji podsjetit će se i na znamenitosti i povijesne priče staroga Zagreba.

Najavom programa Noći knjige započet će ZET-ov program točno u 18 sati, na ZET-ovoj trešnjevačkoj remizi, a atmosferu iz tramvaja povremeno će se izravno prenositi i u druga vozila ZET-a.

Nakon najave noćnih događanja, tramvaj će krenuti do Botaničkog vrta, gdje će se pridružiti sudionici s drugih događanja u sklopu manifestacije.