Književnost

NA DANAŠNJI DAN 1809.

Rođen veliki ruski književnik Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Pisati kako je Gogolj pisao bilo je teško. Osim što je iziskivalo mnogo fizičkog napora u rješavanju "prokletih pitanja" borio se i s cenzurom te on sam na koncu spaljuje neke rukopise, a 1852. umire u Moskvi pomraćenog uma.

Mrtve duše, jedan od najpoznatijih romana N.V.Gogolja   FOTO:limundo.com
Piše: Republika.eu / Hrt.hr

Gogolj je jedan od najznačajnijih realista u svijetu, a predstavnik je ruskog visokog ili modrenog realizma. Međutim, o njemu se govori i kao o jednim od utemeljitelja fantastičnog realizma, odnosno jednim od pretečom simbolizma.
Nietzsche je tvrdio da je Gogolj brat moderne dekadencije, a Rudolf Kasner da je prethodnik Kafke zbog izrazitog izražaja podsvjesne psihologije.

Ono što karakterizira njegova djela su neobičnost i fantastičnost događaja, životni i svakodnevni likovi u sredinama u kojima borave, u opisivanju likova u sredini u kojoj borave, izlaganje na površinu svega onoga što u Rusiji ne valja, a izmaklo je u očima svih.

On sam kaže: "Moji junaci nisu nipošto zlikovci: da sam samo jednu dobru crtu dao bilo kome od njih, čitatelj bi se sa svima njima pomirio. Ali bijeda svih zajedno uplašila je čitatelja. Uplašilo ih je to što moji junaci prolaze u povorci sve jedan bjedniji od drugoga; što nema nijedne utješne pojave." 

Najpoznatija djela: Mrtve duše, Kabanica, Revizor.