Osječko-baranjska

OLD BRIDGE PUB

CISEx Friday u Osijeku - odličan odaziv i zanimljiva predavanja

14. CISEx Friday organiziran je na katu osječkog Old Bridge Pubu u petak 21.3.2014. u suorganizaciji udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera (CISEx) i Osijek Software City (OSC).

CISEx Friday u OBP-u   FOTO:Cacan / Osijek031
Piše: Osijek Software City

Četrnaesti CISEx Friday organiziran je u osječkom Old Bridge Pubu u petak 21.3.2014. s početkom u 17 sati, u suorganizaciji udrugaHrvatski nezavisni izvoznici softvera (CISEx) i Osijek Software City (OSC). Za ovu su prigodu domaćini uz OSC-a pripremili zanimljiv program s brojnim zanimljivim temama vezanim za izvoz softvera, aktivnosti OSC-a, CISEx-a i članica s područa Slavonije. Teme na Fridayju uključivale su predstavljanje aktivnosti CISEx-a vezane za industrijsku strategiju i Poduzetnički impuls te predstavljanje tema zanimljivih za članove poput ISO certifikacije. OSC i lokalne članice Udruge Inchoo, Escape i Mono su također predstavile svoje aktivnoti i projekte, a također je bilo riječi i o sigurnosti osnovnoškolaca na Internetu i financiranju u početnoj fazi razvoja softverskih rješenja.Nakon programa je, kao i obično, druženje potrajalo do kasno u noć.

Brojne su aktivnosti kojima Osijek Software City animira osječku IT zajednicu. Pri kraju je druga sezona Software Startup Academije, koju OSC organizira u suradnji s Microsoftom Hrvatska, a koja za cilj ima educirati polaznike te formirati i mentorirati startup projekte. U tijeku su informativna predavanja za srednjoškolce, održano je prvo u nizu druženja pod nazivom “OSC predstavlja…”, odnosno događanje na kojemu se predstavljaju tvrtke i startupi te savjetuju i informiraju zainteresirani o razvoju poslovnog pothvata, financiranju, preprekama u poslovanju i putu do uspjeha. U suradnji s CISEx-om održan je ovaj CISEx Friday, a već za sljedeći mjesec priprema se 3. OSC hackathon, događanje za developere i IT entuzijaste koji u zadanom vremenu timski razvijaju nove softverske projekte. U pripremi su i razna tehnička predavanja osječkih IT firmi za sve zainteresirane, postoji suradnja s lokalnom upravom i akademskom zajednicom, a ostvareno je partnerstvo i s konferencijama koje nam slijede krajem travnja i u svibnju - OMGcommerce i The Geek Gathering.

U proteklom periodu i CISEx je bio vrlo aktivan. Međunarodne aktivnosti udruge su uključivale zajednički nastup šest članica Udruge na konferenciji Outsource 2 Europe u Švedskoj, predstavljanje Udruge na božićnom domjenku hrvatskih zastupnika u EU parlamentu u Briselu, te nastup na Young Professionals okruglom stolu u okviru Hrvatsko-njemačkog poslovnog foruma u Berlinu. U Hrvatskoj je Udruga zajedno sa svojim članicama također aktivno sudjelovala ili još sudjeluje u brojnim projektima. Krajem godine smo bili uključeni u u humanitarnu akciju prikupljana računala za osnovne škole „Budi moj komp“. U inicijativi Europske komisije koja se provodi i u Hrvatskoj, pod nazivom „eSkills for New Jobs“, CISEx se kao partner inicijative uključio u projekt serijom besplatnih predavanja u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci na temu novih mogućnosti i IT poduzetništva. CISEx se uključio i u javnu raspravu o Strategiji industrijskog razvoja RH do 2020. godine. Također, Udruga će ove godine biti i prijatelj Microsoft Windays konferencije, te će sudjelovati u sadržaju konferencije kroz predavanja članica i okrugle stolove. CISEx će i ove godine biti medijski pokrovitelj Weboo+ konferencija i sponzor Shift konferencije.

Za članice Udruge su dogovorene razne pogodnosti od strane sponzora i prijatelja Udruge, poput održavanja European Enterpreneur Network profila od strane Ureda za Transfer Tehnologije Sveučilišta u Splitu, besplatnih kotizacija za konferencije, popusta na edukacije, razne stručne usluge i stručnu literaturu. Ovaj tjedan je potpisan Ugovor s Podatkovnim Centrom Križ po kojem će članice Udruge uz simboličnu naknadu moći koristiti infrastrukturu u oblaku u novom Datacross centru u Jastrebarskom.

Članice Udruge su također vrlo aktivne u svojim sredinama te u organizaciji CISEx Fridayja, pa je tako sljedeći CISEX Friday planiran za 9.5.2014. u Splitu, u organiciji Studa Locastic i uz suradnju drugih članica Udruge u Dalmaciji.

 

Hrvatska udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx

Udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera - HNIS (Croatian Independent Software Exporters - CISEx) okuplja hrvatske proizvođače softvera koji nastupaju na internacionalnom tržištu. Udruga je osnovana u siječnju 2011. godine. Osnovne djelatnosti udruge su razvoj platformi i modela suradnje izvoznika softvera i svih pratećih industrija, promocija industrije i članova udruge, razvoj programa edukacije za članove, razvoj programa suradnje s komplementarnim udrugama, znanstvenim, državnim i međunarodnim organizacijama, poticanje programa investicija u softversku industriju, sudjelovanje u izdavačkim projektima, organizacija stručnih skupova, razvoj programa suradnje s akademskom zajednicom, razvoj programa zapošljavanja i društveno korisni projekti. Danas udruga okuplja preko 180 članova, od kojih su 150 tvrtke a 30 pojedinci. U tvrtkama članicama bilo je krajem 2013. zaposleno preko 1.400 stručnjaka, a ostvarile su u toj godini prihod od 1,5 milijardi kuna i izvoz od preko 300 milijuna kuna, uz prosječni rast broja zaposlenih i prihoda od deset posto u zadnje tri godine. Detaljne informacije o CISEx-u raspoložive su na web odredištu www.cisex.org