Putovanja

SVE PREDNOSTI BOGATE DRŽAVE

Švedska je idealna zemlja za život!

Šveđani su lideri kada je riječ o jednakosti među spolovima. Cijena vrtića ne prelazi 3% od ukupnih prihoda, zajedno su na porodiljnom dopustu, a školarine na fakultetima plaćaju se kroz stipendije! Da, to sve ima Švedska i mnogo više....

Švedska   FOTO:danas.net.hr
Piše: Republika.eu Vecernji.hr

I muškarci i žene koriste porodiljni dopust, i to čak 480 plaćenih dana, čime država novim obiteljima stalno šalje poruku da su i mame i tate u mogućnosti njegovati i obitelj i karijeru. Bez obzira je li vrtić privatan ili državni, cijena nije nikad veća od tri posto njihove plaće. Slično je kasnije i s cjelodnevnim boravkom, čija je cijena maksimalno dva posto od prihoda roditelja.

Školarine na fakultetima plaćaju se kroz stipendije ili kredite. Kada je riječ o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, i tu je računica, za naše uvjete, bajkovita. Poslodavac zabolovanje, osim prvog dana, plaća osamdeset posto plaće. Prilikom bolovanja dužeg od dva tjedna, švedsko socijalno dodatno uplaćuje manji bonus, a prilikom višemjesečnog bolovanja dobiva se redovni, mjesečni dodatak.

H&M je sigurno najrasprostranjeniji švedski brand. Prvo su 1948. započeli s prodajom ženske garderobe, a '76. je otvoren prvi H&M dućan u Velikoj Britaniji, čime počinje modna odiseja ovog branda po čitavoj Europi i svijetu. Ostali švedski modni brandovi Acne, Nudie, kao i DEM Colecitve uz H&M možemo staviti pod zajednički nazivnik - 'easy cool'. Sve je tako minimalistički, jednostavno, nepretenciozno, nježno i lijepo.

1940. je nastao švedski dizajn koji znači čiste linije, svijetlo drvo i koncept 'user-friendliness' - IKEA. Danas se prodaju u 40 zemalja svijeta a dali su nove smjernice i rješenja koja su poslove i život u kući činili jednostavnijim i veselim. 2003. godine je iz Švedske u naše živote došao Skype. Niklas Zennström izumio je besplatnu internetsku videokomunikaciju i još jednom potvrdio da je planet Zemlja, kada smo tako umreženi, zapravo – vrlo malen. Bez sumnje treba posjetiti zemlju koja je toliko dala modernom društvu.

Izvor: Vecernji.hr