Razno

UMIŠLJAMO LI ILI VRIJEME ZAISTA TOLIKO UTJEČE NA NAS?

Nakon zimskog sna čeka nas proljetni umor!

Kakvo god vrijeme bilo, u njemu ćemo zacijelo pronaći opravdanje za loše raspoloženje, kao da takvih opravdanja već nema dovoljno u svijetu u kojemu živimo. Umjesto toga – uhvatimo se u koštac s tim proljećem tako što ćemo u njemu uživati i dokazati mu da nam ne može ništa, osim – uljepšati život i pružiti nam priliku uživati u ljepotama tek probuđene prirode!

Proljetni umor   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Dočekasmo sunce i najave dolaska proljeća. Ali, uz prve sunčeve zrake i pupanje cvijeća stižu nam i prva upozorenja – čeka nas proljetni umor, a i alergični će uskoro osjetiti buđenje prirode u punom značenju!

Kada je zima – hladno nam je. Padne li snijeg – smeta nam. Ne padne li snijeg – ljuti smo jer je zima nikakva. Kada se zima otegne, pitamo se gdje je proljeće. Kada nas obasja proljetno sunce, sa svih strana krenu savjeti kako se boriti protiv proljetnoga umora, kako se boriti protiv simptoma alergija, ali i kako se zaštiti od proljetnoga sunca kojega smo, zapravo, jedva dočekali.

Htjeli  to priznati ili ne, proljetni umor zaista postoji – izaziva ga nedostatak sunčeve svjetlosti zimi, ali najviše nepravilna prehrana, smanjen unos  vitamina i slaba tjelesna aktivnost u zimskim mjesecima. Zato prvo sunce u mnogima izaziva neraspoloženje i osjećaj umora. Simptomi proljetnog umora su nedostatak snage, malaksalost, česta potreba za spavanjem i odmaranjem. Zato stručnjaci za proljetni umor savjetuju – treba uravnotežiti prehranu i obogatiti je sezonskim namirnicama bogatim vitaminima, ali i, naravno, odvojiti koju minutu za tjelovježbu koja povećava energiju. 

Zanimljivo, s prvim lastavicama pojačavaju se i tegobe gastritisa: proljeće je jako loše vrijeme za oboljele od gastritisa. Objašnjenje, navodno, postoji - promjena temperature dovodi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje želudac. 

Razumljivo, s prvim proljetnicama u zrak stiže i cvjetni prah alergena. O simptomima ne treba puno govoriti – crvenilo i svrab očiju, curenje nosa, pa i astma. Alergične su osobe, vjerujemo, već iskušale brojne načine za ublažavanje tih simptoma, ali su rijetki našli ono što će im zaista olakšati  vrijeme pred nama.

I ne zaboravimo – prve su zrake sunca, kažu stručnjaci, čak i opasnije od onih ljetnih , jer je štetno UV zračenje snažno, a većina ljudi misli da je još prerano za uporabu zaštitnih krema. Zato i u prvim danima proljeća treba uza se imati kreme za zaštitu od sunca koje treba nanijeti, prije svega, na lice i vrat te na dekolte i šake. 

U svakom slučaju, kakvo god vrijeme bilo, u njemu ćemo zacijelo pronaći opravdanje za loše raspoloženje, kao da takvih opravdanja već nema dovoljno u svijetu u kojemu živimo. Umjesto toga – uhvatimo se u koštac s tim proljećem tako što ćemo u njemu uživati i dokazati mu da nam ne može ništa, osim – uljepšati život i pružiti nam priliku uživati u ljepotama tek probuđene prirode!