Društvo

BORBA ZA RAVNOPRAVNOST

Međunarodni je dan žena

Međunarodni je dan žena, dan kada slavimo ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola...

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Dan žena podsjetnik je na 8. ožujka 1908. godine kad je 15 tisuća žena zaposlenih u newyorškoj tekstilnoj industriji prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i bolje uvjete rada. Danas, više od 100 godina kasnije, ista slika:

"Žene su i dalje diskriminirane na različite načine, osobito na tržištu rada, a i u politici".

Tezu predsjednika Ive Josipovića potvrđuju i konkretne brojke. U Hrvatskom saboru svega je 24 posto žena, 5 posto je županica, 8 posto gradonačelnica, a na čelnim funkcijama u poduzetništvu je njih 25 posto. Pravo žena na potpunu ravnopravnost s muškarcima još uvijek nije ostvareno, slaže se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

"Žene se danas uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, a poslodavaci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju djecu", kaže Ljubičić.

Potrebno je uključiti žene u sve razine vlasti, u ravnopravno sudjelovanje i donošenje odluka, poruka je koju su uoči Dana žena poslali potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i šef Sabora, Josip Leko.

"Pravo na angažman mora biti jednak bez obzra na spol", rekla je Pusić.

"Bez podizanja svijesti u društvu o ulozi žene i njihovoj ravnopravnosti s muškarcima teško je zamisliti napredak na tom području zaštite ljudskih prava", poručio je Leko.

A prvi među jednakima, predsjednik Josipović to itekako zna, pa zaključuje:

"Moram se malo pohvaliti i reći da u ovom uredu ne samo da je jednaka zastupljenost žena nego one i dominiraju brojem, pa i na onim najistaknutijim funkcijama...osim jedne. Ali to je stvar izbora", kaže Josipović.