Virovitičko-podravska

VIDRA

Prijavljeno deset EU projekata vrijednih 330 milijuna kuna

Na natječaj za razvoj javne poslovne i turističke infrastrukture u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost, kroz koji će se EU sredstvima sufinancirati projekti od lokalnog i regionalnog značaja.

Ilustracija   FOTO:Maja Santosi/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Business.hr

Svaki od projekata imat će značajan utjecaj na unaprjeđenje konkurentnosti gospodarstva te stvaranje novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 330 milijuna kuna od čega bi neke projekte EU sufinancirala s čak 99 posto. Od 2008. godine, kada je osnovana VIDRA, provedeno je ukupno 40 projekata u vrijednosti od 15 milijuna eura.

Najvrjedniji poslani projekt je Centar kompetencija za selektivne oblike turizma koji će biti smješten u dvorcu Janković u Suhopolju koji će kroz taj projekt biti obnovljen. Dvorac Janković je zaštićeni spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća koji već dugi niz godina zbog nebrige prijašnjih vlasnika i države propada, a za dvije i pol godine bi trebao biti obnovljen i prenamijenjen u potpornu instituciju za razvoj selektivnih oblika turizma kontinentalne Hrvatske.

Centar za selektivne oblike turizma nudit će niz visokokvalitetnih usluga prema malim i srednjim poduzetnicima u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i drugim pratećim djelatnostima važnim za razvoj turizma. Lepeza usluga odnosi se na usluge razvoja inovativnih turističkih proizvoda, kreiranja turističkih destinacija te prijenosa vrhunskih tehnologija i znanja na poduzetnike.

Prema riječima župana Tomislava Tolušića velik uspjeh za Virovitičko-podravsku županiju bio bi kada bi i samo jedan od deset poslanih projekata uspio ostvariti sufinanciranje, a on je uvjeren da će ih proći i nekoliko.

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Natalija Havidić dodala je da je ponosna na svakog člana tima u VIDRI i da duboko vjeruje u kvalitetu pripremljenih projekata te da sa nestrpljenjem očekuje rezultate natječaja koji će prema najavama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije biti već u lipnju ove godine.

IZVOR: Business.hr