Razno

ZA BOLJE PAMĆENJE

Kavu popijte nakon učenja

Iako kavu najčešće pijemo prije ili uz dugosatno učenje kako bi nas održala budnima, prema jednom istraživanju, za što bolje pamćenje kavu treba popiti poslije učenja.

Ilustracija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Geek.hr

Ovo istraživanje provedeno je na 160 ispitanika kojima je dano u zadatak da zapamte što više ponuđenih slika: biljaka, životinja, predmete i slično. Nakon toga jedan dio sudionoika je dobio kofeinske tablete, a drugi placebo. 
Idući dan su ispitanici opet gledali niz slika od kojih su neke bile slične onima kao dan ranije, a zadatak im je bio reći jesu li te slike koje gledaju nove ili slične onima od jučer.

Ispitanici koji su dobili kofeinske tablete su slične slike onima od dan ranije detektirali kao slične dok je kontrolna grupa rekla kako se radi o slikama od jučer. Stoga je utvrđeno da kofein pomaže u pamćenju i prisjećanju tako da djeluje na nivoe određenih kemijskih reakcija u mozgu ili ima utjecaj na ponašanje neurona u dijelu mozga odgovornog za pamćenje.

Nije ovo prvo kofeinsko istraživanje koje se htjelo dovesti u relaciju s pamćenjem, ali su prijašnja bila neuspješna, vjerojatno iz razloga što su kofein davali prije učenja.