Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR

Održano predavanje o problemu korupcije u Hrvatskoj

Problem korupcije u Hrvatskoj bio je poznat još prije nešto više od sedam stoljeća. Predavanje na tu temu, danas je u Vukovaru održao Zorislav Antun Petrović, koordinator projekata Udruge Kultura i etika. Doznali smo kako su se naši preci borili s ovim i danas prisutnim problemom.

Zorislav Antun Petrović   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke predavanje pod nazivom '725. godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj' održao je Zorislav Antun Petrović, koordinator projekata Udruge Kultura i etika.

Predavanje o suzbijanju korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku, temeljeno je na brošuri '725 godina Vinodolskog zakonika - 725 godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj'.

"Nakon što sam vidio da je Vinodolski zakonik već predvidio da ne može svjedočiti muž za ženu, brat za brata, otac za sina, krenuo sam dalje istraživati i kroz razne pravne srednjovjekovne akte, uglavnom statute raznih gradova, uočio da su naši preci još prije više od sedam stoljeća spoznali koliko je korupcija štetna i činili sve što mogu da je svedu na minimum", istaknuo je Zorislav Antun Petrović.

Predavanje je potkrijepio povijesnim podacima.

"U Dubrovniku je mandat kneza bio samo mjesec dana kako bi se izbjeglo stvaranje interesnih grupa i povezivanje, odnosno zlouporaba javnih ovlasti za vlastiti probitak. U Gradu Splitu pak, inzistiralo se na tome da načelnik, kao osoba koja raspolaže novcem i operativno provodi odluke Velikog vijeća u djelo, uopće ne bude iz grada kako nikako ne bi bio u sukobu interesa. Njemu je čak bilo zabranjeno druženje s ljudima iz Grada Splita. Mandat je bio godinu dana, mogućnost reizbora tek nakon pet godina. U srednjovjekovnom Zadru se zabranjivalo da glasaju srodnici kod izbora rektora, osobe koja je upravljala gradom. U Splitu opet jedan primjer, ljekarnik i liječnik se nisu smjeli družiti".

A kakva je situacija u Hrvatskoj kada je riječ o korupciji danas Petrović kaže...

"Hrvatska na ljestvici od nula, što bi bila potpuna korupcija, do 100, što bi bila utopija bez korupcije, ima ocjenu 48. To znači da smo samo dva boda ispod ocjene 50, koja znači da nema suštinskih problema s korupcijom".

Petrović je zaključio kako svaki član društvene zajednice danas mora biti društveno odgovoran i sustavno ukazivati na svaki oblik korupcije s kojom se u Hrvatskoj svakodnevno susrećemo.