Razno

IMA LIJEKA

Kako preživjeti siječanjsku besparicu i depresiju?

Da, da, stigao nam je i ovaj, složit će te se, najgori mjesec u godini. Trošilo se previše, kartice su u minusu, a računi polako stižu na naplatu. Kako sve držati pod kontrolom Donosimo vam u nastavku.

Ilustracija   FOTO:glas-slavonije.hr
Piše: Republika.eu

Pratiti akcije

Svi smo mi u prosincu uljetali u trgovinu i uzeli u ruke ono što nam se sviđa. Vrijeme u siječnju piše drugačije pravilo. Pratite prospekte, televizijske reklame i akcije u pojedinim trgovinama. Na ovim stvarima uštedi se dosta kućnog budžeta.

Mijenjanje navika

Ako je navika u studenom i prosincu bila da je hladnjak pun kulena i skupog sira, dobrog vina i još boljih sokova, a pokloni najdivniji, ali i skupi, promijenite ploču. Pred nama su mjeseci sve do Uskrsa u kojima se navike iz stare godine ne trebaju primjenjivati. Uživajte u gledanju tv, dobroj knjizi, a poklone i prehrambene proizvode što manje kupujte. Naravno, ako je jedna od odluka u Novoj 2014. godini skidanje viška kilograma, mijenjanje ovih i sličnih navika dobro će vam doći.

Trošite onoliko koliko imate

Imate plaću 4.000,00 kuna. Toliko potrošite. Da znamo, svi smo puni kredita i ostalih troškova, ali kada one obvezne troškove platimo, ne trebaju nam nove haljine, košulje, 100 kava dnevno i sve ono što nas zapravo dovodio u veliki minus-ponovno. Budite štedljiviji jer štedljivost nije škrtost već je umijeće trošenja u periodima kad uistinu nema dovoljno sredstava.

Kupovanje poklona prije blagdana

Kako se ne bi doveli u situaciju da i ove godine pred blagdane odletite u minus koji ni sami ne znate kako će te ga pokriti, kupujte poklone tijekom godine. Kada ste u nekom shoping centru, a ugledate stvar koja vam se čini kao idealan božićni dar za vašeg nećaka ili baku - kupite! Zamotajte i spremite. Manje potrošnje u prosincu na njih dvoje!