Književnost

VELIKAN HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Na obljetnicu Krležine smrti otvara se Memorijalni prostor

Na današnji dan, prije točno 32 godine, preminuo je velikan hrvatske književnosti Miroslav Krleža. Za posjetitelje se stoga otvara

Piše: Media Servis

Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže na Krležinom Gvozdu 23. Vrata će biti otvorena od 10 do 14 sati, a memorijalni prostor, tj. kuća u kojoj je Krleža živio moći će se obići uz stručno vodstvo svaki puni sat. Ulaz je besplatan, a program organzira Muzej grada Zagreba.

Krleža je ostvario golem opus (po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka) koji pokriva kako središnje književnoumjetničke žanrove, tako i atipične ili marginalne zapise (enciklopedijske natuknice, prepiska o raznim temama, putopisi, ...). Rani utjecaji obuhvaćaju skandinavske dramatike kao Ibsena i Strindberga i filozofa Nietzschea, kojima su se kasnije pridružili prozni i pjesnički uradci Krausa, Rilkea i romaneskno djelo Prousta. Iako je često iskazivao averziju i prijezir prema Dostojevskom, u grozničavim dijalozima Krležinih romana i drama vidljiv je trag ruskoga pisca, kao i impresionizma i ekspresionizma koji su dominirali njemačkim govornim područjem prva dva desetljeća 20. stoljeća.

Iako je pokrenuto čak nekoliko edicija, još ne postoji niti jedna koja bi obuhvaćala cijeli Krležin opus. Dodatno takav eventualni pokušaj otežava i činjenica da je sam autor neprekidno intervenirao u svoja već objavljena djela.