Svijet

GODIŠNJICA PRIRODNE KATASTROFE

9 godina od razornog tsunamija

2004. godine nešto prije jedan sat ujutro u podmorju ispred zapadne obale Sumatre dogodio je jedan od najjačih zabilježenih potresa i doveo do tsunamija koji je uzrokovao katastrofu.

Indijski ocean nakon Tsunamija 2004. godine   FOTO:es.wikipedia.org
Piše: Media Servis

Potres jakosti čak 9,1 po Richteru s epicentrom pored indonezijskog otoka Sumatre izazvao je tog kobnog jutra 26. prosinca 2004. i do 30 metara visok val, koji je uslijedio pogodio je 14 država i u njima odnio 230 tisuća života. Najteže su bili pogođeni Indonezija, Šri Lanka, Indija i Tajland, a snaga oslobođena u potresu bila je ravna onoj 1500 atomskih bombi, kakva je bačena na Hirošimu. U zemljama gdje zapadnjaci dolaze na ljetovanje, a siromašno stanovništvo jedva preživljava, smrt nije štedjela nikoga.

Deseci tisuća ranjenih, milijuni ljudi bez domova i štete u milijardama dolara. Među stradalima bilo je puno turista koji su božićne blagdane provodili na idiličnim lokacijama diljem pogođenih područja. Poginulo je 70 tisuća djece, a među njima i trogodišnja djevojčica iz Hrvatske.

Uzrok potresu bilo je spuštanje morskog dna odnosno povlačenje ndijske pod burmansku tektonsku ploču.  Od ovog tragičnog događaja sustav uzbunjivanja od tsunamija podignut je na višu razinu znanstvenici biti ispred katastrofe, ali nemoć pred razornom snagom prirode pokazao je i slučaj tsunamija koji je pogodio područje japanske Fukushime.