Crna kronika

OPREZNO

Pročitajte kako se zaštiti od pljački uslijed blagdana

Kraj godine kad mnogi kreću na zimovanje ili praznike idealno su doba za lopove koji koriste priliku i pljačkaju prazne domove. Koliko je važno zaštititi se protiv krađe u blagdansko doba odlično prikazuje prošlogodišnja statistika zagrebačke policije.

Piše: Media servis

"U 15-ak blagdanskih dana između Božića i nešto iza Nove godine, zabilježili smo oko 150 provala, među kojima je 60-ak provala u kuće, 40-ak u stanove, 20-ak provala u vikendice i 20-ak ostalih", rekla je Mirela Ban iz zagrebačke policije.

Statistika se pogoršava svake godine, pa se slična situacija može očekivati i u sljedećih nekoliko tjedana.

"Zadnje tri godine bilježimo porast, u ovih 11 mjeseci je to u odnosu na prošlu godinu 8 posto. Iz podataka kolega izvana, i oni bilježe porast, pogotovo u provalama u domove, i imaju puno veći porast", kazao je voditelj službe prevencije Velimir Tišma.

Policija zato želi senzibilizirati građane da se zaštite i poduzmu sve korake kako ne bi morali birati poznati 192. Jedan od važnijih savjeta kako sačuvati sigurnost doma je - čuvajte dobrosusjedske odnose.

"Jer oni donose obostranu korist, pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima, pod sloganom koji i policija koristi u preventivnim akcijama, 'Dobar susjed, siguran stan', svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti", naglasio je Tišma.

Ipak, dobra osmatračnica nije garancija sigurnosti, treba se i konkretno osigurati. Najvažnija su naravno ulazna vrata.

"Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. Također, ako primijetite sumnjive osobe, obratite pažnju, možete ih iznenaditi upitom trebaju li pomoć, već to počinitelja može odvratiti od kaznenog djela", pojašnjava Tišma.

Još jedna važna stvar je napraviti popis serijskih brojeva vrijednih stvari i spremiti ga na sigurno, pa ako ih netko ukrade, možda ih ipak uspijemo i vratiti. Nakit i slične skupocjenosti poželjno je spremiti u kućni sef. A ako do najgoreg ipak dođe...

Na mjestu događaja je potrebno kretati se samo koliko je nužno da ne uništite tragove koje je počinitelj ostavio i da olakšate posao policiji", ističe Tišma.

Puno iskustva s policijom ima gospodin Branko, kojem su lopovi u vikendicu provalili čak pet puta u dvije godine.

"Jednom su mi automatskom bušilicom na bateriju izbušili bravu, a kad to naprave, onda se ona može jednostavno nasilno otvoriti, bez trganja vrata".

Iz vikendice mu je najčešće nestajao alat, ali jednom prilikom lopovi su ukrali i deset butelja vina. Na meti su sve stvari koje nije teško odnijeti, kaže gospodin Branko. Budući da ima toliko iskustva, i sam nudi nekoliko savjeta kako se osigurati.

"U početku sam kupovao vrlo kvalitetan alat, a poslije provala najjeftiniji, tako da je jedan savjet upravo kupovina jeftinog alata. A treba staviti i one klasične brave s velikim ključevima, jer to im je problem".

Naravno, ništa ne može garantirati stopostotnu sigurnost, ali mogu se slijediti savjeti policije. Oni koji to žele, stručnjake iz policijske Službe za prevenciju mogu pozvati na teren, u svoj dom ili poslovni prostor i tražiti detaljno savjetovanje o zaštiti.