Razno

JEDAN OD NAJČEŠĆIH BOŽIĆNIH SIMBOLA

Božićna zvijezda

Osim božićnog drvca, božićna zvijezda je još jedan od najčešćih božićnih simbola. Ova izuzetno lijepa sobna biljka kroz godine je postala neizostavan blagdanski ukras u našim domovima i rijetki joj mogu odoljeti.

Božićna zvijezda   FOTO:Tino Juric/PIXSELL
Piše: Republika.eu / 24sata.hr

Poinsettia poznatija kao božićna zvijezda, porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike. Iako u svom staništu naraste i do 3 metra visine, kultivari koji se kod nas mogu nabaviti ne narastu više od 45 cm i prilagođeni su uzgoju u stanovima i kućama.

Božićnu zvijezdu otkrili su španjolski osvajači doplovivši do obala Meksika. Iako su u vrijeme otkrivanja novih zemalja pomorci s putovanja donosili brojne vrste zanimljivih biljaka, s božićnom zvijezdom to nije bio slučaj.

Njezinu ljepotu je nakon više od 300 godina ponovno otkrio Joel Robert Poinsett, prvi američki veleposlanik u Meksiku po kojem je biljka i dobila ime.

Jedna legenda kaže kako ova biljka svoj privlačan izgled duguje Asteškoj boginji kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce, a iz kapljica njezine krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamnozelenim listićima. No prema drugoj legendi, nastala je iz molitve dvoje siromašne djece Marije i Pabla koji nisu mogli kupiti dar malome Isusu. Umjesto dara, na Badnjak su na putu u crkvu, ubrali buket poljskog cvijeća sa zelenim listovima. U trenutku dok su biljke stavljali oko jaslica, zeleni listovi su se pretvorili u sjajne crvene latice.

Ova prekrasna biljka je vrlo osjetljiva, stoga želite li u njoj uživati i nakon blagdana trebate paziti na puno sitnica. 

Biljka ne podnosi temperature niže od 15°C pa je zato vrlo bitno da na putu od trgovine do doma ne bude na hladnome. Također se ne preporučuje kupovati je na mjestima gdje se drži vani već u zatvorenim cvjećarnama. Zbog niske temperature kojoj je izložena vani nerijetko splasne par sati nakon unošenja u dom. 

Najbolja temperatura za održavanje je 20°C, a vrlo je važno da bude na izvoru svjetla, ali ne i direktno na suncu jer ne podnosi jaku svjetlost. Zemlja mora biti dobro pognojena, a zahtijeva i dosta vlage pa ju je potrebno prskati svaki dan, ali samo zeleni dio biljke. Ako su listovi žuti, otpadaju i suše se, biljci vrlo vjerojatno ne odgovara temperatura u prostoriji, zrak ili mjesto. Ukoliko cijela klone vrlo vjerojatno je problem u propuhu te joj treba pronaći novo mjesto.

Nakon što odbaci pricvjetne listove, biljku treba dva mjeseca čuvati na nešto nižoj temperaturi, oko 12°C. Otpadnu li božićnoj zvijezdi listovi potrebno ju je podrezati vrlo nisko kako bi se potaknulo cvjetanje za sljedeću godinu. Preko ljeta biljka mora biti skrivena na sjenovitom mjestu i to na otvorenom. U devetom mjesecu, treba ju ostaviti na mračnome 13 sati na dan kako bi se potaknuo cvat budući da ona cvjeta samo ako je dan kraći od 10 sati.

Izvor: 24sata.hr