Ostalo

TREBA UVESTI REDA U ZEMLJI

Linićevi inspektori kreću u nadzor 114 institucija

Inspektori Ministarstva financija danas kreću u češljanje poslovanja 114 institucija. Među njima su sva ministarstva, državne institucije, Agencije, društva u državnom vlasništvu, šest velikih gradova, među kojima se kao najveći generator dugova spominje Zagreb....

Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Inspektori će provjeravati jesu li navedene institucije u razdoblju od 1. listopada 2012. do danas plaćale obveze prema dobavljačima u zakonskom roku od 30, odnosno 60 dana. Kako tvrde u Ministarstvu financija, ovom akcijom žele provjeriti pridržavaju li se navedeni subjekti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji regulira rokove plaćanja i kaznene odredbe.

U Ministarstvu sumnjaju da je Grad Zagreb jedan od vodećih generatora dugova, čiji je dug u ovom trenutku oko 400 milijuna kuna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne boji se Linićevih inspektora.

"Hvala Bogu. Pozdravljam odluku Ministarstva da uvede reda. S druge strane, Grad Zagreb i Holding sve plaćaju u zakonskom roku i nikome nisu dužni ni lipe. Sa zadovoljstvom čekamo inspekciju da to provjeri. Treba uvesti reda u ovoj zemlji", poručuje Bandić.

Osim glavnog grada, 100-njak inspektora Sektora za financijski i proračunski nadzor, provjeravat će još Split, Osijek, Rijeku, Zadar i Varaždin. Nadzor će se provoditi do kraja mjeseca.