Crna kronika

NA SUĐENJU ZA FIMI MEDIJU SVJEDOČIO FABER

"Barišić je imao VIP status na ulazu u Vladu"

"Ivo Sanader me smijenio jer nisam htio stornirati kaznene prijave u takozvanom slučaju 'kamioni'", rekao je u nastavku suđenja za Fimi mediju bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji se sam javio da svjedoči, iz kako je rekao, iz građanske dužnosti...

Vladimir Faber   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:40]
Bivši ravnatelj policije rekao je da ga je Sanader krajem travnja 2009. godine pozvao u Vladu te da je galameći i lupajući šakom o stol, tražio da zaustavi policijska postupanja u slučaju 'kamioni'. Prisutan je bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je, kaže Faber, nekoliko mjeseci odbijao potpisati njegovu smjenu, no na kraju je podlegao Sanaderovim pritiscima te je on smijenjen, no Karamarko je, ističe Faber, ipak uspio dogovoriti da on ostane unutar Ministarstva.

Iako se nije slagao sa smjenom, Faber je rekao da Sanaderu nije zamjerio jer je kao profesionalac spreman prihvatiti bilo koji raspored unutar u sustava.

Sanaderova obrana prigovorila je istinitosti njegovog iskaza jer sumnjaju da se iza svega krije animozitet prema Sanaderu zbog smjene, a ne građanska dužnost.

Faber je opovrgnuo i svjedočenje bivšeg šefa Sanaderova osiguranja, koji je rekao da Mladen Barišić nije mogao ulaziti u Vladu bez kontrole. Faber je Barišića najmanje triput vidio da ulazi u Vladu bez sigurnosne provjere te je rekao da je imao VIP status kao blizak prijatelj bivšeg premijera.

Sanaderovog punca Ivu Šarića na sud je dovela policija, no on nije svjedočio, pozvao se na zakonsku blagodat nesvjedočenja u postupku u kojem se sudi članu obitelji.


[07:42]
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje u slučaju Fimi media. Na klupu za svjedoke trebao bi sjesti bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, te Sanaderov punac Ivo Šarić, kojeg bi na sud trebala dovesti policija…

Faber se sam javio za svjedočenje kako bi Sudu otkrio što zna o ulascima Mladena Barišića u Vladu. Podsjetimo, Barišić je rekao da je kao čovjek od Sanaderovog povjerenja pri ulasku u Banske dvore bio pošteđen sigurnosne provjere.

Sanaderov punac Ivo Šarić trebao bi svjedočiti o okolnostima stjecanja imovine bivšeg premijera, a na sud će ga nakon nekoliko nedolazaka, dovesti policija. Sudski vještak rekao je na prošlotjednoj raspravi kako iz medicinske dokumentacije proizlazi da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da nema razloga da ne pristupi raspravi.

Govoreći o obiteljskoj imovini koja im je blokirana, Sanaderova supruga Mirjana prošli je tjedan naglasila da je ona rezultat njihovog dugogodišnjeg rada, te da je njezin suprug uvijek bio vrlo marljiv.

"Sve što nam je oduzeto, sve smo zakonski stekli. Ja sad to vama mogu ponavljati. Vi ste pitali ljude, ovdje su dolazili svjedoci, sve se zna! O nama se od 90. godine do danas sve živo zna. Možda se ne želi prihvatiti, uspjeh je teško podnošljiv", istaknula je Mirjana.