Politika

RASPRAVA U SABORU

Na svaku litru benzina 80 lipa Hrvatskim cestama, a HAC-u i HŽ-u po 20 lipa

Sabor je sjednicu nastavio raspravama o izmjenama Zakona o cestama kojima se mijenjaju trošarine za gorivo. Mijenja se dosadašnja raspodjela kojom su Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste dobivale po 60 lipa od svake litre goriva za razvoj infrastrukture. Hrvatske ceste sada će imati 80 lipa po litri, a HAC i HŽ Infrastruktura po 20 lipa.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media servis

"Što znači da se ukupan prihod koji iznosi 95 posto Hrvatskih cesta s milijarde i 400, na taj način diže na gotovo milijardu i 900. A na taj način smanjujemo dodatno zaduženje Hrvatskih cesta s dvije milijarde i 800, na dvije milijarde i 400, a znamo da su Hrvatske ceste i sastavni dio državnog proračuna. Zašto je to isto važno? Zato jer i kroz novo programsko razdoblje, ono što je dozvoljeno su zapravo investiranja u željeznicu, a isto tako investiranje u državne ceste", istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić.

HDZ-ov Branko Bačić smatra da nije riječ samo o tehničkim izmjenama nego poruka da Hrvatska odustaje od gradnje mreže autocesta. Dodaje da je iz europskih fondova puno lakše povući novac za gradnju željezničke infrastrukture nego za izgradnju javnih cesta.

"U tom dijelu rekao bih da ste kontradiktorni jer ako hoćemo više sredstava ulagati iz europskih fondova, onda su upravo Hrvatske željeznice taj vid prometa, koji se može iz europskih fondova u dalekoj mjeri više financirati", rekao je Bačić.

No, vladajući tvrde da će sektor građenja biti izdvojen iz monetizacije.