Osječko-baranjska

NEPOTIZAM PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆA

Đapić uz pomoć Vrkića i njegova direktora Vića vrši zlouporabe i bez natječaja zapošljava prijatelje. Ovaj puta Vedrana Šafara!

Ovih dana u središtu medijske pažnje zbog krajnje sumnjivih zapošljavanja kako osobnih prijatelja, svojih vijećnika, tako i djece svojih prijatelja, koja nedvojbeno potvrđuju "carovanje" klasičnog nepotizma kao sustava vladnja i upravljanja Osijekom, ponovno se našao upravo predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić. Naime, ovo što Đapić očito radi, prešlo je pravilo "dobrog ukusa" i zašlo u sferu zlouporabe službenog položaja i činjenja kaznenog djela protuzakonitog posredovanja.

Vedran Šafar u društvu Ante Đapića   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / K.K.

Nakon što se još nije objasnila, ali niti ohladila afera nepotističkog zapošljavanja Đapićeva prijatelja i vijećnika Vedrana Novokmeta u GPP-u, otvara se nova afera istih klasičnih nepotističkih karakteristika u slučaju Novokmetova imenjaka, Vedrana Šafara. Dobri poznavatelji ovoga slučaja kažu da se u ovoj najnovijoj Đapićevoj aferi navodno radi o potpuno bespotrebnom zapošljavanju sina Đapićeva prijatelja iz nekadašnjeg HSP-a, na sezonsko izmišljeno radno mjesto i to bez ikakvog natječaja. 

Naime, radi se o osobi koja je još za vrijeme bivšeg direktora Tomislava Glavaša bila primljena na određeno vrijeme na rad u Radnu jedinicu "Zelenilo" u trajanju od nekoliko mjeseci u paketu od 5 osoba, a kojima je prestao radni odnos istekom potreba za njihovim obavljanjem 30. lipnja 2013. godine, a kada im je radni odnos silom Zakona i Ugovora o radu i prestao. 

Naš izvor nam objašnjava da je odmah nakon 1. srpnja 2013. godine Anto Đapić kod bivšeg direktora Glavaša osobno zvao i intervenirao da se Vedranu Šafaru produži ugovor. Na Đapićevo razočaranje tadašnji direktor mu je odgovorio kako on ne može ostaviti Šafara iz razloga što on ne može biti nikakav izuzetak u odnosu na ostale djelatnike kojima je istekao ugovor, a za čiji posao je prestala potreba. Naime, poslove koje je nekoliko mjeseci obavljala "Đapićeva intervencija" Šafar zajedno s još četvoricom zaposlenika, bili su jednostavni poslovi ručnog košenja trave tzv. trimerom. Obzirom da je već u ljetnim mjesecima prestala potreba za tzv. "trimerašima", Šafaru, ali i ostalim njegovim kolegama rad na određeno vrijeme zaključen je 30. lipnja ove godine. 

U međuvremenu je gradonačelnik Vrkić imenovao novi Nadzorni odbor UNIKOM-a sa Svetozarom Sarkanjcem kao predsjednikom, Antom Đapićem kao zamjenikom predsjednika, te Matom Radeljićem, Zdravkom Tolušićem, Suzanom Čepl, Sinišom Roguljićem i Tomicom Jelošekom kao članovima Nadzornog odbora. Umjesto dotadašnjeg direktora Tomislava Glavaša, Vrkić je kao predsjednik Skupštine društva dao nalog da se za novog direktora imenuje Davor Vić.

Naime, Anto Đapić je, autoritetom predsjednika Gradskog vijeća i dopredsjednika NO UNIKOM-a, naložio direktoru Davoru Viću ponovno sklapanje Ugovora o radu na određeno vrijeme sa svojim "štićenikom" Vedranom Šafarom i to bez natječaja, na tri mjeseca. 

Kao razlog sklapanja Ugovora na određeno vrijeme s Vedranom Šafarom, direktor Vić je naveo kako se taj Ugovor sklapa na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla, te da radni odnos prestaje 11. veljače 2014. godine.

Zanimljivo je kako je Đapićeva veza Vedran Šafar raspoređen na radno mjesto RUKOVATELJ STROJEVA - tzv. "trimeraš", tj. na isto ono mjesto na kojem je radio u sezoni, kada je za to radno mjesto, tada, privremeno postojala i potreba. 


FOTO: Facebook

U članku 1. Ugovora direktor Vić je napisao kako će Vedran Šafar "upravljati samohodnom motornom kosilicom pri košenju zelenih površina, te kositi zelene površine pomoću ručne motorne kosilice". Ta priča bi možda mogla i "držati vodu" da se ne radi o primanju u radni odnos u RJ Zelenilo u potpuno "mrtvoj" sezoni, kada vegetacija spava "zimski san" i uistinu nema nikakve potrebe za sklapanjem ovog Ugovora na određeno vrijeme zbog povećanja obima posla i više nego očito je da se radi o novom slučaju klasičnog nepotizma Vrkić - Đapićeve vlasti. 

Iz navedenog je više nego očito da je tzv. "Portanova koalicija" na čelu sa gradonačelnikom, Đapićem, Vićem, Sarkanjcem, Radeljićem i ostalim članovima Nadzornog odbora u potpunosti izmislila bespotrebno radno mjesto radi protuzakonitog pogodovanja i zapošljavanja Đapićeve veze, Vedrana Šafara. Na taj način su odgovorne osobe svjesno oštetile UNIKOM  kao gradsku tvrtku, jer su potpuno bespotrebno primili djelatnika na izmišljeno radno mjesto. Na taj način mu je poslodavac Davor Vić prema zaključenom Ugovoru o radu odlučio isplaćivati mjesečno 5.600,48 kuna bruto uz ostale dodatke na plaću koje ga pripadaju po kolektivnom ugovoru.


FOTO: Facebook

Ovaj događaj samo je najnoviji slučaj koji uz "lice", svakodnevno sve više pokazuje i potvrđuje i "naličje" Vrkićeve tzv. Portanova koalicijske vlasti, koja polako ali sigurno troši dobiveni kredit i kredibilitet na proteklim izborima. Riječ je o bezidejnoj skupini interesno povezanih "političkih desperadosa", koja svakodnevno svojim ponašanjem provocira djelovanje i reakciju institucija pravne države. Naime, namještena i bespotrebna zapošljavanja u javne sustave koje svojim novcem financiraju građani kazneno je djelo, koje se zove zlouporaba službenog položaja i protuzakonito posredovanje, a što su nadležne državne službe dužne sankcionirati. No osim kaznene odgovornosti, biti će vrlo interesantno vidjeti kako će reagirati oni pojedinci i tzv. političke skupine koje su ne tako davno rušile predsjednika Gradskog vijeća, glasno ga optužujući za nepotizam. Dakle, ako su se ti i takvi još proljetos (tražeći ostavku predsjednika Gradskog vijeća) zaklinjali u svoje poštenje, za dva dana na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća imati će priliku dokazati i potvrditi svoju vjerodostojnost, tražeći ostavku predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića. Sve ostalo, biti će samo obična politička farsa "sklepana" od kojekakvih likova i političkih avanturista, kao i dijametralno suprotnih i neprirodnih političkih stranaka i nestranačkih opcija.