Virovitičko-podravska

SAVJETOVANJE O MLADIMA I KORIŠTENJU EU FONDOVA

Do novca poput Iraca - uz Fond za pomoć studentima

U organizaciji Ureda Ivane Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu, Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije i Gradskog savjeta mladih grada Virovitice, u Virovitici je održano savjetovanje pod nazivom “Mladi pred izazovom korištenja EU fondova” namijenjeno svim mladima i studentima.

Iznimno velik broj mladih pratio je savjetovanje   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Savjetovanju su, kako izvještava Glas Slavonije, uz brojne studente, nazočili zamjenica župana Sanja Bošnjak, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, dekanica Visoke škole Vesna Bedeković te ravnateljica Agencije za regionalni razvoj VIDRA Natalija Havidić.  

Nazočnima je predstavljen strateški okvir politike za mlade na razini Europske unije, kao i trenutno stanje vezano uz nezaposlenost mladih. Istaknuto je da 20 posto ukupnog stanovništva EU-a, odnosno 96 milijuna, čine mladi u dobi od 15 do 29 godina, te da čak 7,5 milijuna mladih Europljana između 15 i 24 godine nisu zaposleni, niti se obrazuju, niti su na stažu.

"Uzimajući u obzir da je u Hrvatskoj, u srpnju 2013., postotak mladih nezaposlenih osoba dosegao rekordnu brojku od 55,4 posto, na savjetovanju su predstavljene i mjere aktivne politike zapošljavanja mladih u RH", istaknula je Maletić.

Veliki broj studenata pokazao je interes za savjetovanje, nadajući se da će pronaći rješenje za nedavno povećanje cijena smještaja i prehrane upravo u fondovima EU. Primjer im je Irska, koja je kroz Europski socijalni fond, unutar Operativnog programa Ulaganje u ljudske potencijale, financirala Fond za pomoć studentima, i to posebno onih slabijeg imovinskog statusa.