Osječko-baranjska

NESPOSOBNOST ILI NEZNANJE?

Vladajuća tzv. Portanova koalicija mjesecima ne uspijeva raspisati natječaj za zapošljavanje "teta" u osječkim vrtićima

Ovih dana u osječkim dječjim vrtićima dogodilo se ono na što su roditelji danima glasno upozoravali. Po četvrti put u svega tri mjeseca promijenjene su im odgojiteljice što je kod djece uzrokovalo zbunjenost, a kod roditelja ogorčenost i nezadovoljstvo.

Miroslav Vanek predsjednik Upravnog vijeća CPO-a   FOTO:GOGO facebook
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Sve je počelo neslaganjem unutar tzv. Portanova koalicije oko kriterija izbora odgojiteljica putem javnog natječaja, zbog čega je gradonačelnik Vrkić isti bio prisiljen poništiti. Kako je i dalje postojala potreba za novim "tetama" Upravno vijeće na čelu s predsjednikom udruge GOGO Miroslavom Vanekom donijelo je prijelazno rješenje o primanju 12 odgojiteljica na rok od 60 dana dok se ne raspiše novi natječaj. Objašnjenjesu za današnji Glas Slavonije pokušali su dati čelnici Centra za predškolski odgoj.

- Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i ovlastima ravnateljice Centra za predškolski odgoj, morali smo ovaj tjedan radna mjesta odgojiteljica kojima je istekao rok rada na određeno vrijeme od 60 dana popuniti novom “grupom” privremenih odgojiteljica. Za dio njih ugovori su istekli u petak, 8. studenoga pa je njihova zamjena stigla u ponedjeljak, 11. studenoga, dok za drugu grupu ugovori istječu u četvrtak, 14. studenoga, kada će na njihovo mjesto doći nove odgojiteljice. Bilo je ili to, ili da u pojedinim vrtićkim skupinama nema dovoljno teta. Na žalost, zakon nam nije ostavio mogućnost da do rezultata službenog natječaja za zapošljavanje odgojiteljica na neodređeno vrijeme samo produžimo rad na određeno odgojiteljicama koje su već 60 dana obavljale zamjenu, kaže Luja Zamečnik, v.d. ravnateljice Centra za predškolski odgoj Osijek.

Iz odgovora je jasno kako "privremene" odgojiteljice nisu mogle ostati u vrtiću zbog zakonskih prepreka, no pravo pitanje je iz kojeg razloga nije raspisan novi natječaj za zapošljavanje čime bi se izbjeglo ponovno mijenjanje teta nakon što i ovoj grupi istekne rok od 60 dana. Na to pitanje odgovor nije dao niti predsjednik UV Miroslav Vanek

- Krajem mjeseca na sjednici Upravnog vijeća naći će se točka vezana uz odluku o objavljivanju natječaja. Nakon što ona bude donesena, natječaj će biti raspisan i nove odgojiteljice bit će zaposlene. Uvjereni smo kako će cijela procedura biti provedena do isteka roka od 60 dana nove grupe teta na zamjeni.

Sve to slaba je utjeha roditeljima, a posebice djeci. Iz tog razloga u Dječjem vrtiću Pčelica roditelji su potpisivali peticiju za ostanak privremenih odgojiteljica, no ona nije urodila plodom.

- Dijete mi je u subotu dva sata plakalo i molilo nas da joj vratimo njezinu 'tetu'! A jutros smo je u suzama jedva ostavili u vrtiću s obzirom na to da joj nova 'teta' dolazi u grupu nakon ručka, požalila nam se majka trogodišnjakinje.

Djeca i roditelji su ogorčeni, a odgovorni zaobilaze dati objašnjenje na jednostavno pitanje: Zbog čega je za raspisivanje jednostavnog natječaja potrebno čekati nekoliko mjeseci?