Razno

JEDINI PRIMJERAK TOG ZRAKOPLOVA U SVIJETU

U Zagreb slijeće najveći zrakoplov na svijetu

U Zagreb danas slijeće najveći zrakoplov na svijetu, Antonov 225. To je jedini primjerak tog zrakoplova na svijetu, vlasništvo ukrajinske kompanije Antonov Airlines, a u Zagreb stiže kako bi na Filipine prevezao transformator proizveden u tvornici Končar...

Antonov 225   FOTO:tomtdowling.com
Piše: Media Servis

"Antonov 225 pokreće 6 motora, dužine je 86 m, raspona krila 88 m. Težina praznog zrakoplova je cca 260 tona, a maksimalna težina prilikom uzlijetanja je 640 tona.

Zrakoplov će iz Zagreba prevoziti transformator proizveden u Končar energetskim transformatorima. Transformator je težak 210 tona, snage 318 MVA dužine je 8,6 metara, širine 6,7 i visine 7,7 metara za Transformatorsku stanicu San Lorenzo na otoku Cebuna na Filipinima. Končar je do sada na Filipine isporučio 41 transformator cestovnim i brodskim prijevozom, a ovo je prvi puta da se prevozi zračnim putem, prema zahtjevu kupca zbog hitnosti isporuke. Očekuje se da će sam ukrcaj tereta u subotu, 09.11.2013. trajati gotovo cijeli dan.

Zračna luka Zagreb je spremna za prihvat i ovako velikih zrakoplova, što je zahtjevan projekt u smislu pripreme i organizacije svih potrebnih resursa za njegovo nesmetano odvijanje. Priprema, usklađivanje aktivnosti s prijevoznikom i prijevoz nekoliko stotina tona teškog posebnog tereta do zagrebačke Zračne luke trajat će dva dana, kao i prijevoz zrakoplovom od Zagreba do zračne luke na Filipinima. Polijetanje zrakoplova AN225 iz Zračne luke Zagreb očekuje se u nedjelju, 10.11. u 6 sati", priopćili su Zračne luke Zagreb dodavši kako će se građanima i zaljubljenicima u zrakoplovstvo tijekom subote omogućiti fotografiranje zrakoplova sa terase Vidikovac.