Zabava

[AUDIO] PROŠLO JE 75 GODINA

Na današnji dan dogodila se invazija Marsovaca

Na današnji dan prije 75 godina, dan uoči popularne Noći vještica, na CBS-ovoj radio postaji emitirana je najpoznatija radio drama u povijesti - Rat svjetova H.G Wellsa u režiji tada 23-godišnjeg Orsona Wellesa.

Piše: Media Servis / N.R. / Republika.eu

Cijela priča ostala bi tek dijelić radijske povijesti, da emisija nije izazvala paniku među američkim stanovništvom neviđenih razmjera…

"Dame i gospodo, prekidamo naš glazbeni program radi izvanrednih vijesti Intercontinental Radio Newsa. Dvadeset minuta prije osam, prema središnjem vremenu, profesor Farell s opservatorija Mount Jennings uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom". Ovim riječima počela je radio drama, koju je režirao 23-godišnji Orson Welles.

Uvjerljiva gluma, uključivanje astronoma u program, izvještaj reportera s mjesta događaja, zvučne kulise koje imitiraju izvanzemljski zvuk - sve to dodatno je potpirilo vatru među američkim stanovništvom.

"Dame i gospodo, ovo je nešto najstrašnije što sam vidio u životu....čekajte...nešto puže iz šupljine stroja. Netko ili....nešto. Vidim da iz crne rupe vire dva svijetleća diska....jesu li to oči? Moglo bi biti lice. Da, moglo bi biti lice....nešto izlazi iz sjene poput sive zmije. Još jedan. I još jedan. Izgledaju mi kao nekakva ticala....vidim tijelo tog stvora...ogroman je poput medvjeda sa svjetlucavom kožom...Dame i gospodo, ovo je neopisivo. Jedva se mogu prisiliti da gledam u to…"

Policijski telefoni, radio postaje, novinske kuće, bile su zatrpane pozivima uplašenih građana, a organizirane su čak i molitve. Jedan farmer navodno je zapucao na vodotoranj misleći da je Marsovac. Program je slušalo šest milijuna ljudi, od čega ih je više od milijun i pol povjerovalo u istinitost priče. Uz to, ljudi su tada imali naviku mijenjati radio postaje tijekom stanki, što je Welles iskoristio za dramatičan uvod u priču. Tijekom emisije doznao je da je među stanovništvom nastala panika, iako je CBS u nekoliko navrata prekidao emitiranje naglašavajući kako je u pitanju fikcija. Welles se na kraju emisije slušateljima ispričao zbog nastale panike.

"Doviđenja svima i sjetite se idućih dana lekcije koju ste naučili večeras. Taj nasmijani, užareni, kuglasti uljez u vašoj dnevnoj sobi je bundeva. A pozvoni li vam netko na vrata, otvorite ih i shvatite da nema nikoga. To nije bio Marsovac, već Noć Vještica."

Iako je nakon ovoga došao na zao glas, Wellesu je ova emisija donijela do tada neviđenu međunarodnu popularnost. Navodno ju je nekoliko mjeseci od emitiranja, u jednom od svojih javnih nastupa spomenuo i Hitler.