Crna kronika

OBRANU IZNOSILA VLASNICA FIMI MEDIE

Jurak: Dogovor sa Sanaderom sklopljen je preko posrednika Barišića

Vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak iznoseći obranu na suđenju za Fimi mediju na Županijskom sudu u Zagrebu i priznajući svoju krivnju, opisala je svoje poslovanje s HDZ-om te na koji su su način punili stranački crni fondovi.

Ivo Sanader   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Dogovor je s Ivom Sanaderom sklopljen preko posrednika Mladena Barišića", ispričala je Jurak. Precizirala je da je HDZ pronalazio poslove koje je Fimi media obavljala i uzimala proviziju, a dobit dizala s računa i predavala Barišiću. Poslovi su kaže, sklapani putem javnih natječaja, ali i preko poziva i u neposrednim razgovorima s klijentima. Dodala je i da se obujam poslova povećao nakon, na suđenju više puta spominjanog sastanka u Vladi 2007. godine, na kojem je navodno premijer Ivo Sanader uputio predstavnike državnih tvrtki da surađuju s Fimi medijom.

Jurak je ispričala i da je Fimi media plaćala drugim tvrtkama poslove koje su obavljali za HDZ pa je primjerice, za stranačke domjenke isplatila milijun i pol kuna, za stranački uredski materijal 800.000 kuna i za opremanje ureda Ive Sanadera namještajem oko 400.000 kuna.

Rekla je i da se u strahu zbog nezakonitih radnji požalila Barišiću, koji joj je nakon toga prenio poruku Ive Sanadera, da se nema čega bojati, što joj je kaže, bilo dovoljno jer je ipak bila riječ o predsjedniku Vlade.

Svoju je obranu kratko iznijela i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, koja je ponovila priznanje dano USKOK-u i zbog svega izrazila žaljenje.

Ivo Sanader prigovorio je na iskaz Nevenke Jurak, rekavši da se njezin iskaz temelji isključivo na onome što je rekao Mladen Barišić.