Crna kronika

OSJEČKA TV OPET NA SANADEROVOM SUĐENJU

Maček demantirao bilo kakvu povezanost s kriminalnom akcijom osnivanja Osječke televizije

Iako je danas izjavio da nikada nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom Fimi medijom bivši glasnogovornik vlade i HDZ-a Ratko Maček priznao je da je od stranačkog rizničara Mladena Barišića 2008. u eurima preuzeo protuvrijednost od tri milijuna kuna kojima je HDZ kupio 80 posto udjela Hrvatskog lista, ali i izjavio kako u transakciji vezanoj za kupovinu Osječke televizije nije sudjelovao.

Iznoseći svoju obranu Ratko Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u, od strane HDZ-a i Ive Sanadera, preuzimanju Osječke televizije   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Republika.eu

"Nalog za kupnju Hrvatskog lista iz Zadra dao mi je Ivo Sanader, a u tom trenutku s njim je u društvu bio i Božidar Kalmeta. Ja se s time nisam slagao, ali politika funkcionira tako da se odluke vrha stranke ne propitkuju. Nakon nekog vremena kontaktirao sam odvjetnika Peru Lozicu preko kojeg je ta kupnja obavljena. Novac za kupnju Hrvatskog lista dobio sam od Mladena Barišića u carini, radilo se o 412 ili 416.000 eura koje mi je on dao u carini i to je jedini novac koji sam ja dobio od Barišića", kazao je Ratko Maček iznoseći na zagrebačkom Županijskom sudu svoju obranu u aferi Fimi media. 

Iznoseći svoju obranu Ratko Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u, od strane HDZ-a i Ive Sanadera, preuzimanju Osječke televizije, ali je suprotno tvrdnjama optuženog bivšeg premijera Sanadera priznao da je na njegov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao Hrvatski list.

Podsjetimo, skandalozna saznjanja i činjenice oko Sanaderovog kupovanja medija u javnost su isplivale krajem 2010. godine kada je Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a i tadašnji čovjek od Sanaderova velikog povjerenja, odlučio progovoriti  istražiteljima USKOK-a u istrazi oko afere Fimi medie. Prema Barišićevim tvrdnjama znatan dio nelegalno izvučenog novca iz državnih poduzeća poslužio je bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu za ovladavanje medijima. Bivši premijer Sanader je veliku važnost pridodavao lokalnim medijima i pod svaku cijenu ih je želio imati pod svojom kontrolom, pa je tako, prema Barišićevim tvrdnjama, samo za osnivanje Osječke televizije i kupovinu Hrvatskog lista iz crnog fonda prema Sanaderovom izričitom nalogu iskeširano čak 700.000 eura. Barišić je izjavio i kako je Sanader u dogovoru s Milanom Bandićem osigurao 50 postotno vlasništvo nad lokalnom zagrebačkom tv-postajom Z1 i to preko Sljeme produkcije. Glavnu operativnu ulogu u Sanaderovom pohodu na osvajanje i kupovinu hrvatskog medijskog prostora imao je, prema iskazu Barišića, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček kojemu je, prema njegovom svjedočenju, sam Barišić dao golemu gotovinu kojom je trebalo riješiti lokalne medije.

Maček demantirao bilo kakvu povezanost s kriminalnom akcijom osnivanja Osječke televizije

"S Osječkom televizijom nisam imao baš nikakve veze, a s Hrvatskim listom imam samo utoliko što sam, kada su se te novine prodavale, povezao odvjetnika i Ivicu Marijačića", rekao je tada Maček.


No, prema iskazu Mladena Barišića u slučaju Osječke televizije riječ je bila o plaćanju dugova za tu televizijsku kuću, i u tu je svrhu iz crne blagajne u Slavoniju otišlo 300.000 eura. Osim što je naveo iznos, bivši šef Carine je rekao da je o tome prethodno bilo još prodiskutirano na sastanku kod Vladimira Šeksa, gdje su o svemu prodivanili s Tomislavom Ivićem koji je tada bio šef Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, i Dragom Veselčićem, aktualnim direktorom Vinkovačke televizije.

"Bivši glasnogovornik HDZ-a i Sanaderove vlade Ratko Maček kontrolirao je sve hrvatske medije", izjavio je tada na suđenju u slučaju Fimi media bivši vlasnik Osječke televizije Dragutin Veselčić koji je nakon intervencije iz vrha HDZ-a tu postaju prodao za deset puta veći iznos nego što ju je kupio godinu dana ranije.

No i prije nego što je Osječku TV kupio poduzetnik odabran na sastanku kod tadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, Veselčić je, tvrdi, imao dojam da se tom postajom, osim iz Osijeka, upravlja i iz Zagreba.

"Kada se trebao obaviti tehnički pregled Osječka TV nije imala gotovo ništa od opreme. Na pregled je došla ekipa iz Zagreba koja je izdala sve potvrde, a deset minuta ranije nazvao me Maček i pitao za ime naše tvrtke. Također, za ime tvrtke Maček se pitao i kada je Osječkoj TV trebala biti dodijeljena koncesija", posvjedočio je tada Veselčić.

Pojašnjavajući svoj odnos s tada vladajućim HDZ-om kazao je da je morao biti naklonjen toj stranci ako je želio osigurati novac od oglašivača. Posebno jer je najjača lokalna postaja na tom području bila Slavonska TV.

Kako su svakoga dana poslovali s gubitkom Veselčić se obratio za pomoć HDZ-u s čijim je predstavnicima održao dva sastanka, prvi u središnjici stranke, a drugi u saborskom uredu Vladimira Šeksa. Uz Šeksa i Mačeka na drugom su sastanku bili i čelnici slavonskog HDZ-a, kazao je svjedok, dodajući da ga je nekoliko dana kasnije nazvao poduzetnik Željko Biloš i ponudio da će postaju kupiti za pola milijuna kuna.

Valja napomenuti da je Osječka televizija osnovana 2007. te da se od prvog dana uz nju vezuju skandali, i to zbog dodjele koncesije. Naime, tvrtke Kanal 031 i njen vlasnik Oto Živčić, koji se javio na isti natječaj za dobivanje koncesije, podnio je protiv sedam članova Vijeća za dodjelu koncesije kaznene prijave navodeći da Vijeće nije poštovalo zakonsku proceduru te da je Osječkoj televiziji gradska koncesija dodijeljena nelegalno. Prijava je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu i navodno su tužitelji i kriminalistička policija nešto i provjeravali. U listopadu 2010. godine protiv Sanadera i Barišića podnesena je anonimna kaznena prijava u kojoj im se na teret stavlja to što je za Osječku televiziju pribavljena 1,5 milijuna kuna vrijedna oprema koja je uvezena bez plaćanja carine. U prijavi se kao krivac za kršenje carinskih propisa ističe Barišić, dok se Sanader navodi kao nalogodavac.

Kako god završilo suđenje Ivi Sanaderu i kakva god presuda bila Ratku Mačeku i pokajniku Mladenu Barišiću za građane Osijeka je od daleko veće važnosti i interesa što će se nakon svega događati s Osječkom televizijom. Dokaže li se da je ona uistina nastala uz pomoć od, naroda popljačkanog novca, iovako već prisutno gnušanje i na samu takvu pomisao kod velike većine građana Osijeka dosegnut će veće razmjere jer malo tko od građana usitinu želi da ga svakodnevno informira i izvještava medij sumnjivog nastanka.