Crna kronika

ZBOG ZLOČINA 1945.

Potvrđena optužnica protiv Boljkovca

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Josipa Boljkovca, prvog hrvatskog ministra policije, koji se tereti za ratni zločin nad civilima počinjen nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovca...

Josip Boljkovac   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R.

[13:12]
"Dobit ćete, dobit ćete", samo je kratko novinarima poručio Boljkovac izlazeći sa suda. Njegov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je nakon odluke Optužnog vijeća kako će u postupku biti ispitano 40-ak svjedoka.

"Po meni, tri ili četiri su relevantna, a ovo drugo su sve obitelji koje su bile mala djeca kad se to dogodilo, pa su u okviru obitelji čuli tko je kada odveo pripadnika njihove obitelji. Dakle, nema puno ljudi i pravih svjedoka iz tog doba koji su živi", kaže Nobilo.

Vjeruje da će dokazati da bivši šef OZNA-e nije odgovoran za odvođenje i likvidacije civila osumnjičenih da su za Drugog svjetskog rata surađivali s ustaškim vlastima.

"Ostajem pri tome da nema dokaze, ali, je li to dovoljno ili nije, to će pokazati kazneni postupak. Dakle, optužno vijeće utvrđuje postoje li osnove sumnje, najniži prag sumnje, oni su utvrdili da postoji, a sad, ima li dokaza da je on kriv, da ga se osudi, to ćemo utvrditi tijekom glavne rasprave. Ja i dalje stojim pri tome da nema niti jednog jedinog dokaza da je Josip Boljkovac počinio to kazneno djelo", naglasio je Nobilo.

Poručuje kako su u korist njegove nevinosti prikupili dokaze.

"Svjedoke koje sam pronašao predložio sam Državnom odvjetništvu i oni su saslušali tog svjedoka. U spis su isto tako ušli i dokumenti iz arhiva koja sam pronašao i koji u potpunosti objašnjavaju pod kojim okolnostima je došlo do ovog zločina. Sve je to u spisu, to sam pronašao u državnom arhivu i to će biti izvedeno tijekom suđenja. Suđenje će biti javno i pratite jedan sat povijesti", poručio je Nobilo.

Suprotno njegovim tvrdnjama, iz USKOK-a naglašavaju da su sigurni u svoje dokaze prema kojima je Boljkovac kriv.

Iako je njegov klijent u poodmaklim godinama, Nobilo kaže kako neće imati posebne zahtjeve prema sudu.

"On želi na suđenje, on je borac, želi reći svoju istinu. Vidjeli ste da nije baš u odličnoj formi. On je mogao i ne doći danas, ali želio je doći. Na to se mi nećemo pozivati, nego idemo dokazati da je on nevin", zaključuje Nobilo.


[07:20]
Na zagrebačkom županijskom sudu danas bi se trebao pojaviti devedesetjednogodišnji Josip Boljkovac…

Počinje mu suđenje zbog zapovjedne odgovornosti za likvidaciju 21-og civila na karlovačkom području 1945. godine. On kaže da nije kriv i tvrdi: "Nisam nikoga ubio".

"Ja nisam nikog ubio. Ja sam imao nadređenu službu koja je odgovarala i surađivala s komitetom", poručio je Boljkovac.