Razno

PMDD

Jače izražen PMS od sada mentalni poremećaj

Žene koje pate od ozbiljnih promjena u raspoloženju prije menstrualnog ciklusa, sada će umjesto PMS-a nositi dijagnozu mentalnog poremećaja.

Ilustracija   FOTO:twirlit.com
Piše: Republika.eu / 24sata.hr

Predmenstrualni distrofični poremećaj (PMDD), nazvan i „PMS na steroidima“, formalno je predstavljen u petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika mentalnih poremećaja.

Oko odluke da se jača verzija PMS-a karakterizira kao punopravni poremećaj, mišljenja su podijeljena, a kritičari navode da to samo doprinosi stereotipu da su žene emocionalno nestabilne ovisno o danu ciklusa, prenosi 24sata.hr.

Simptomi ovog novog mentalnog poremećaja su slični „običnom“ PMS-u. Uključuju razdražljivost, nesanicu, promjene u apetitu, umor i depresivnost, ali su jače izraženi. Prema novim klasifikacijama priručnika, mentalno bolesnim bi se moglo proglasiti od pet do osam posto žena koje pate od takvih izraženih simptoma PMS-a.

"Tada bi priznanje da patite od PMS-a definitivno nosilo sa sobom određenu društvenu stigmu, a istaknute ličnosti u psihijatriji su najavile pobunu protiv novosti u priručniku", napomenuo je Gary Greenberg, cijenjeni autor djela o psihoterapiji.