Gospodarstvo

HRVATSKA UDRUGA BANAKA

Limitiranjem efektivne kamatne stope isključuje se dio klijenata

Hrvatska udruga banaka je izrazila svoje razočarenje odlukom Vlade kojom je usvojen Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju te odbijen prijedlog da se Zakon povuče iz zakonske procedure.

Vlada je odbila prijedlog da se Zakon povuče iz zakonske procedur   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R.

"Nažalost, ignorirani su i odbijeni i argumenti o nepravednosti i štetnosti predloženih mjera. U sljedećem koraku obratit ćemo se zastupnicima Hrvatskog sabora jer vjerujemo da će razumjeti da određena pitanja treba riješiti kroz druge propise ili koregulacijom (dogovorom, sporazumom). Također, izvjesna je ustavnopravna upitnost nekoliko odredbi ovog zakonskog prijedloga, a vjerujemo da je svima u interesu izbjeći pravnu nesigurnost i daljnje destimuliranje investicija u Hrvatskoj.

Opetovano naglašavamo da u Hrvatskoj banke ne ostvaruju 'ekstra profite', a njihov povrat na kapital daleko je ispod prosjeka banaka srednje i jugoistočne Europe. Trenutni povrat od 3,5% daleko je ispod cijene po kojoj se zadužuje država što je dugoročno neodrživo i ne pomaže oporavku gospodarstva ni oporavku državnih financija. Dodatno, limitiranjem efektivne kamatne stope isključuje se dio bankovnih klijenata s reguliranog financijskog tržišta. Hrvatska udruga banaka spremna je za suradnju na svim alternativnim propisima i sporazumima, u cilju očuvanja stabilnosti hrvatskog bankovnog sustava i zaštite zakonske jednakosti svih njezinih klijenata", stoji u priopćenju iz HUB-a.