Razno

NE ZABORAVITE PALITI SVJETLA NA AUTIMA

Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena

U nedjelju u noći, sa 26. na 27. listopada, vrijeme se pomiče za jedan sat unatrag. Kada nastupi zimsko računanje vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. U suprotnom biste mogli olakšati svoj novčanik za 300 kuna kazne.

Ilustracija   FOTO:sutra.ba
Piše: Republika.eu / Večernji list

Mnogi prometni stručnjaci savjetuju da se s upaljenim svjetlima vozi cijele godine jer je vožnja tako sigurnija i automobil je uočljiviji, pogotovo ako je sive ili srebrne boje. No, ako vozite motocikl ili moped svijetla cijeli dan i svaki dan su obavezna.

Dnevna svjetla ugrađuju se uglavnom na automobile više klase i razlikuju se od kratkih svjetala. Najčešće je riječ o LED diodama koje su odvojene od klasičnih svjetala i pale se automatski pokretanjem vozila. One su štedljivije od klasičnih svjetala pa su dugotrajnije i troše manje energije te su ekološki prihvatljivije. Upravo je ekologija bila glavni razlog da se 2010. godine u zakon unese izmjena po kojoj dnevna ili kratka svjetla više nisu obvezna tijekom cijele godine već samo za zimskog računanja vremena.

Danas je popularno naknadno ugrađivanje ukrasnih svjetala na automobile. Ali, treba upozoriti da svaka nadogradnja (pa stoga primjerice i plavih pozicijskih svjetala ili LED dioda) mora biti podvrgnuta ispitivanju (homologaciji) prije puštanja u promet. U suprotnom vozač može biti kažnjen sa 1000 kuna.