Gastro

SAVRŠENA MLIJEČNA NAMIRNICA

Jedan jogurt dnevno smanjuje krvni tlak te jača imunitet i zube

Ova savršena mliječna namirnica, osim što je ukusna odlična je i za zdravlje. Jogurt obiluje kalcijem i dobrim bakterijama, a samo jedan dnevno pomoći će vam uravnotežiti prehranu, ojačati će kosti, ali i „otjerati“ depresiju te smanjiti simptome stresa i anksioznosti.

Ilustracija   FOTO:heygirl.net
Piše: Republika.eu / 24sata.hr

Istraživanje američkog Sveučilišta Tufts u Bostonu, provedenog na 2000 ljudi potvrdilo je kako redovita konzumacija jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Znanstvenici su utvrdili da samo 170 g jogurta na dan tijekom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za čak 31%, prenosi 24sata.hr.

Također, jogurt je odličan i za zube jer jača caklinu i smanjuje karijes, a osim toga ublažava i loš zadah.

Gušća verzija jogurta, grčki jogurt obiluje proteinima i ugljikohidratima zbog čega se preporučuje jesti nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utječu na rast mišića, ugljikohidrati uravnotežuju razinu inzulina u organizmu.

Još jedan razlog zbog kojeg bi trebali ovu mliječnu namirnicu uzeti u obzir je taj da probiotici u njemu baš kao što djeluju na probavu, jačaju imunitet pa je on i odličan saveznik u sprječavanju prehlade.

Stručnjaci preporučuju jesti jogurt nekoliko puta tjedno, stoga ga svakako pokušajte uvrstiti u svoj jelovnik bilo da ga miješate sa žitaricama, voćem ili jedete samog.