Ostalo

BUZ O ENERGETSKOM SIROMAŠTVU

Jeftinija struja ili tužba Vladi

Blok umirovljenici zajedno prozvao je Vladu za kršenje direktiva Europske unije, jer, iako je bila obvezna, nije do početka svibnja ove godine donijela uredbu kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirao dio cijene plina, struje i grijanja. “Vlada je bila obvezna subvencionirati dio cijene svima kojima je energetski trošak iznad deset posto od ukupnih primanja.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Neprovođenje ove odredbe  EU direktive samo je još jedno novo kršenje preuzetih  obveza od EU koje je Hrvatska nakon donošenja Zakona o energiji morala definirati najkasnije do svibnja”,  ističu u BUZ-u i najavljuju da  će pokrenuti pravne mehanizme kod nadležnih institucija EU, odnosno u ime  oštećenih građana tužit će  Vladu. Prema standardu EU  svako kućanstvo koje troši  više od deset posto svojih  primanja na struju, plin i grijanje, ima pravo na subvencioniranu energiju. 

To znači  da ako obitelj ima mjesečna  primanja od 4.000 kuna, a na  struju, plin i grijanje troši više od 400 kuna, onda prema  europskim zakonima ima pravo na jeftiniju struju, plin i  grijanje. “Tu europsku direktivu, ali i hrvatski zakon, ova vlada, prema svemu sudeći,  odlučila je svjesno prekršiti  ostavljajući tako potpuno protuzakonito ove jeseni i zime  gotovo sve naše umirovljenike, slabo plaćene radnike, a da o nezaposlenima i ne govorimo, u njihovim hladnim  domovima samo kako bi uštedjela još koju budžetsku kunu”, navode u toj stranci.

Izvor: Glas Slavonije