Ostalo

RADI SE NA TOM SLUČAJU

DORH provodi izvidne i dokazne radnje vezano za slučaj Patria

Dražvno odvjetništvo provodi veći broj izvidnih i dokaznih radnji vezano za sumnje da su odgovorne osobe u tvrtki Patria podmitile pojedine osobe u Hrvatskoj, priopćili su iz DORH-a.

Dražvno odvjetništvo provodi veći broj izvidnih i dokaznih radnji vezano za sumnje da su odgovorne osobe u tvrtki Patria podmitile pojedine osobe u Hrvatskoj   FOTO:Boris Šćitar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Iz DORH-a su ovo priopćenje poslali povodom medijskih objava kako je USKOK već trebao pokrenuti postupak, a nakon optužbi da je Državno odvjetništvo suzdržano u postupanju tom postupku. "To nije točno budući da nikakva odluka nije donesena a izvidne i dokazne radnje još su u tijeku", stoji u priopćenju iz DORH-a.

"Nakon što je objavljeno da se u Finskoj od 2008. godine provodi istraga kojom se osumnjičene odgovorne osobe iz tvrtke Patria sumnjiči za davanje mita transferiranjem novaca iz Finske u druge države pa i u Hrvatsku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je s nadležnim tužiteljstvima Finske i Austrije u lipnju 2010. godine potpisalo ugovor o Zajedničkom istražnom timu (ZIT) vezano za postupanje u predmetu Patria kojim je određeno da nadležna austrijska, hrvatska i finska tijela zajednički provedu istražni postupak zbog sumnji da su predstavnici tvrtke Patria, Vehicles Oy, dali mito odgovornim osobama, drugim osobama i tijelima za koje se smatralo da mogu utjecati na osobe koje odlučuju ili koje su odlučivale u predmetnom postupku nabave oklopnih transportera.

U skladu s potpisanim ugovorom, USKOK je tijekom poduzimanja radnji u okviru Zajedničkog istražnog tima kontinuirano surađivao s finskom i austrijskom stranom, a ujedno je sam provodio i nalagao provođenje izvida PNUSKOK-u, te su tako pribavljeni podaci o prelascima državne granice, kontaktima određenih osoba, itd. Do sada je i od drugih sudionika te pojedinih državnih tijela i pravnih osoba pribavljena relevantna dokumentacija te je zajednički ispitan veći broj osoba u Austriji i Hrvatskoj te su obavljene provjere imovinskog stanja i zatraženo postupanje Ureda za sprječavanje pranja novca i Porezne uprave o bankovnim računima i spornim transakcijama u odnosu na veći broj osoba.

Rezultati do sada provedenih izvida su dostavljeni partnerima u Finskoj i Austriji, a USKOK je od njih zaprimio rezultate njihovih istraga, te je u cilju donošenja odluke, zatražena međunarodna pravna pomoć od drugih zemalja prije svega radi utvrđivanja tijekova novca i bankovnih računa.

Po dovršetku izvida će biti donesena odluka o daljnjem postupanju", priopćili su iz Državnog odvjetništva.