Ostalo

[FOTO-VIDEO] SOTIN

Sahranjene žrtve pronađene u masovnoj grobnici

Na mjesnom katoličkom groblju u Sotinu ispraćeni su i pokopani posmrtni ostatci četiriju hrvatskih branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu.

Piše: Republika.eu / Media Servis

U vukovarskom prigradskom naselju Sotin, na mjesnom katoličkom groblju, pokopani su posmrtni ostaci četiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju ove godine, iz masovne grobnice u Sotinu i identificiranih u rujnu. Ubijeni su 27. prosinca 1991. godine. 

Prvotno su bili pokopani uz cestu Vukovar-Tovarnik, a u vrijeme početka mirne reintegracije, premješteni su na odlagalište životinjskog otpada kod klaonice u Sotinu. Najstarija žrtva imala je 72 godine, najmlađa 25. Među žrtvama su dva bračna para, te otac i kći. Svaki je deseti Hrvat u Sotinu ubijen u vrijeme okupacije.

Obred pokopa predvodio je nadbiskup osječko-đakovački monsinjor Đuro Hranić, a sućut članovima obitelji ubijenih, u ime državnih dužnosnika, izrazio je ministar branitelja Predrag Matić, koji je o nastavku potrage za nestalima rekao.

"Nećemo odustati niti mi u Ministarstvu branitelja. I dalje tražimo. 1689 još je nestalih osoba iz Republike Hrvatske nakon Domovinskog rata i mi se nećemo smiriti dok ne pronađemo i posljednjeg. Naravno da ćemo dati sve od sebe da to napravimo. Kakvi će biti rezultati, vrijeme prolazi, ali mi nećemo odustati", poručio je Matić.

Obitelji su za svojim najmilijima tragale 22 godine.

"A kakav može biti osjećaj. Otac i sestra su mi tu, i bratić i svi poznanici. U jednu ruku nam je možda malo lakše da znamo gdje ćemo ići zapaliti svijeću. Ipak je drugačije nego kad ne znaš gdje da zapališ svijeću. Možda malo lakše, možda malo teže. Ne znam kako bih to opisala", rekla je Dragica Urukalović.

Iako za zločine u Sotinu još nitko u Srbiji nije osuđen, Igor Matijašević, sin Ivice Matijaševića, čiji su posmrtni ostaci također pokopani, kaže.

"Očekujemo da će vrlo skoro biti podignuta optužnica i da će ići suđenje. Dokle god postoji kolektivna krivnja, a to se događa i u Vukovaru, i u Sotinu i u svim mjestima, bojim se da će biti i nereda i prozivki. Prvenstveno mještani srpske nacionalnosti trebaju skinuti tu stigmu kolektivne krivnje, reći istinu i da se na jedan drugi način ovdje počne živjeti", istaknuo je Matijašević.

Kod središnjeg križa na groblju pokopani su nerazvrstani identificirani posmrtni ostaci iz iste grobnice.

U Sotinu je za vrijeme okupacije ubijeno 67 osoba. Još 18 ih se smatra nestalima.