Ostalo

JEFTINIJE OSIGURANJE VOZILA ZBOG LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA

Umjesto sadašnjih 1500 kuna, polica može biti 1155 kuna

Liberalizacija tržišta obveznog autoosiguranja, koja nam je napokon stigla ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, i to čak pet godina nakon što ju je naš zakonodavac omogućio, donijet će niže cijene polica.

Ilustracija   FOTO:Dalibor Urukalovic/24sata
Piše: Republika.eu/vecernji.hr

Podsjetimo, liberalizacija tržišta omogućena je još 2008. godine, ali Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nije dopuštala konkuriranje nižim cijenama kako bi se izbjeglo urušavanje tržišta osiguranja koje se dogodilo u nekim državama regije.

 No, u samo tri mjeseca od pristupanja Hrvatske u Europsku uniju ulazak na naše tržište je najavilo 20-ak stranih osiguranja, pa je liberalizacija cijena bila neizbježna. Trenutno prosječna polica obveznog autoosiguranja u Hrvatskoj košta 1500 kuna što nas stavlja među države sa skupljim obveznim autoosiguranjem. Primjerice, u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, pa čak i u Sloveniji premija je niža. Upravo je scenarij koji se dogodio u Sloveniji nakon ulaska u EU vjerojatan i u Hrvatskoj. Prosječna cijena police obveznog autoosiguranja u Sloveniji je 2005. bila 220 eura, a danas je 172 eura.

Jedan od predvodnika smanjenja cijena u Sloveniji bio je Generali osiguranje, koji je i u Hrvatskoj prvi reagirao i nedavno ponudio popuste prema kojima se kod njih može ugovoriti i do 23 posto jeftinija polica osiguranja.

Međutim, samo vozači stariji od 60 godina mogu ostvariti tih 23 posto popusta. Oni dobivaju popust od 14 posto zbog godina, te još dodatni popust ako imaju 50 posto bonusa (zadnjih godinu dana nisu skrivili prometnu nesreću) i ako jednokratno plaćaju policu osiguranja. Primjerice, ispunjavaju li sve kriterije, na prosječnu hrvatsku policu obveznog autoosiguranja od 1500 kuna dobit će popust od 345 kuna.

Vozači od 31 do 59 godina starosti mogu ostvariti deset posto popusta zbog godina, a toliki osnovni popust ostvaruju i pravne osobe pa u konačnici - ako ispunjavaju druge uvjete - mogu ostariti popust od 19,5 posto. Osobe mlađe od 31 godine koje nemaju 50 posto bonusa i ne plaćaju jednokratno policu neće dobiti nikakav popust.

"Generali je već i ranije pokušavao izmijeniti cjenik obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, no cjenik nije bio odobren. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju za cjenik više ne trebamo tražiti odobrenje. Interes javnosti, klijenata i partnera nakon uvođenja popusta znatno je premašio naša očekivanja" – odgovorili su nam iz Generali osiguranja.

Druge osiguravateljske kuće još osluškuju što će Generali osiguranju donijeti ovi popusti, ali su sigurno spremne brzo reagirati. Da se to zaključiti već iz šturog odgovora najvećeg igrača na našem osiguravateljskom tržištu, Croatia osiguranja.

"Croatia osiguranje spremno je odgovoriti na sve izazove liberalizacije tržišta AO" odgovaraju. Za građane je najvažnije da će, čini se, ubuduće plaćati manje police obveznog osiguranja za svoja vozila.

Izvor:  vecernji.hr