Crna kronika

INSPEKTORI NA ZAGREBAČKOJ VELETRŽNICI

Kineski grah prepakiravaju u vrećice s kanadskim logotipom i lažno ga nude kupcima kao izvorni kanadski proizvod

Državni inspektorat priopćio je kako je izvršen inspekcijski nadzor nad poslovanjem društva iz Zagreba kojim je utvrđeno da je na Veletržnici i hladnjači u Zagrebu obavljalo djelatnost nepoštenog trgovanja na način da je reklamiralo, oglašavalo, nudilo i prodavalo robu - grah šareni kineskog, argentinskog ili porijekla iz Kirgistana na način da su grah raznih dobavljača prepakiravali u vreće s obilježjima kanadskih proizvođača graha, kao 'Product of Canada'...

Zagrebačka Veletržnica   FOTO:Zeljko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Navođenjem podataka i upotrebom izraza kojima se iskorištava ugled drugog trgovca i njegovih proizvoda, prodavali su, ističu u državnom inspektoratu, robu s oznakama i podacima koja je kod kupaca stvarala zabunu glede izvora i kakvoće robe.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se na skladištu prepakiravao grah različitog porijekla na način da se u vreće kanadskog dobavljača Hensall, Fieldcrest, Red Diamnd i Ferguson prepakiravao šareni kineski i argentinski grah te je takav isporučivan kupcima, a na deklaraciji je navedena zemlja podrijetla Kanada. Na naše traženje navedeni kanadski proizvođači očitovali su se da nisu nikad isporučili vlastite brandirane prazne vreće na adresu pravne osobe u Zagrebu", stoji u prioopćenju.

Nadzorom prodajnog prostora i poslovnih dokumenata utvrđeno je da je predmetno trgovačko društvo u 2012. i 2013. poslovnoj godini sveukupno uvezlo 1.118.165,00 kg kineskog graha, a 120.000,00 kg kanadskog graha.

"Pregledom izlaznih računa utvrđeno je da je to trgovačko društvo prodavalo grah šareni u brandiranim vrećama kanadskih dobavljača, a da se u istima nalazio grah kineskog, argentinskog ili porijekla iz Kirgistana, odnosno prepakiravalo je grah raznih dobavljača u vreće s obilježjima kanadskih proizvođača graha, odnosno s obilježjem 'Product of Canada' tako što je to trgovačko društvo dalo izraditi vreće sa podacima i logom kanadskih proizvođača graha (zatekli smo prazne vreće u prostorijama skladišta sa logotipima kanadskih proizvođača graha te dokumentaciju o narudžbi tiska tih vrećica)."

Društvu su privremeno oduzete sve prazne vreće s obilježjima kanadskih proizvođača graha u koje se vršilo prepakiravanje graha, a podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu, uz prijedlog da se od okrivljenih oduzme imovinska korist u iznosu od 1.700.000,00 kuna ostvarene izvršenjem prekršaja.

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na način da je oglašavalo i prodavalo grah kineskog podrijetla kao kanadski grah, dovodeći time potrošače u zabludu, protiv direktora i odgovorne osobe društva iz Zagreba Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeta je kaznena prijava.