Osječko-baranjska

RASPUŠTEN OSJEČKO-BARANJSKI HDZ

Loši rezultati i otvorena koalicija sa SDP-om lokalne HDZ-ovce došla "glave". Glavni tajnik HDZ Milijan Brkić povjerenik ŽO HDZ!

Ono što je naš portal već duže vrijeme najavljivao, jučer je dobilo i službenu potvrdu. Naime, Nacionalno vijeće HDZ-a raspustilo je četiri županijska odbora te stranke, a među njima i organizaciju Osječko-baranjske županije.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić-Vaso   FOTO:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Piše: Republika.eu / J.P.

Iako je odmah nakon objave rezultata lokalnih izbora svim boljim poznavateljima političkih prilika bilo jasno kako je lokalni HDZ u potpunosti podbacio, jer su rezultati među lošijima u državi (od deset najvećih gradova jedino je lošiji rezultat ostvarila tradicionalno ljevičarska Pula, nap.a.), čelnici osječko-baranjskog i osječkog HDZ-a svoje su suradnike uvjeravali kako imaju potporu vrha stranke.

Osim loših rezultata, nezadovoljstvo čelništva stranke izazvala je i otvorena koalicija sa SDP-om Biljane Borzan i HNS-om Ivana Vrdoljaka. Iako su čelnici lokalnih ogranaka objašnjavali kako je riječ samo o tehničkoj podršci gradonačelniku Ivanu Vrkiću, koji je nakon članstva u Savezu komunista i HNS-u, jedno vrijeme proveo i u Glavaševom HDZ-u, pa u Granićevom DC-u, na protekloj sjednici Gradskog vijeća pokazalo se kako je osječki HDZ, na čelu s do jučer potpuno nepoznatim Damirom Kramarićem, spreman žrtvovati vlastite ideale samo kako bi se čvrsto vezao uz SDP-ovog gradonačelnika Ivana Vrkića.

Naime, na inicijativu HSP-a Ante Starčević za donošenje potpore osječkog Gradskog vijeća nastojanjima Stožera za obranu Vukovara da se odgodi primjena ustavnog zakona koji jamči pravo na ćirilične table, osječki je HDZ  ostao suzdržan iako je potpuno jasno kako nije riječ o temi koja bi trebala ugroziti koaliciju okupljenu oko, kako sudionici ove koalicije kažu,  komunalnih problema. Kramarić je tada objasnio kako Gradsko vijeće nije mjesto za izražavanje ovakvih stavova, te na čuđenje mnogih, biranim riječima nahvalio gradonačelnika Vrkića za njegov doprinos mirnoj reintegraciji.

Svega dan poslije na sjednici Županijske skupštine HDZ je indirektno odbacio ovakvo stajališe Damira Kramarića, jer su zajedno s inicijatorima i vladajućim HDSSB-om, prihvatili tekst deklaracije pokazavši kako unutar osječko-baranjskog HDZ-a vlada apsolutna anarhija.

Kako neslužbeno doznajemo upravo je ovakvo ponašanje lokalnih HDZ-ovaca bila kap koja je prelila čašu strpljenja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je odlučio raspustiti županijski odbor i za povjerenika postaviti najbližeg mu suradnika - Milijana-Vasu Brkića. Postavljanje glavnog tajnika Milijana Brkića za povjerenika ima višestruko značenje. 

Prvo je jasna (ali ne izrečena) poruka Tomislavu Čuljku da nije dorastao zadaći rješavanja  nagomilanih problema u Lučkom prilazu u Osijeku. Čuljak prema procjeni Karamarka ne ulijeva dovoljno iskrenosti, ozbiljnosti i autoriteta da povuče odlučne poteze i jednom zauvijek istrgne slavonski HDZ iz naručja određenih poslovnih interesnih skupina koje već duže vrijeme prati glas da posluju na rubu zakona. Tomislav Čuljak osoba je sklona spletkama, ali i političkim prevarama svojih političkih sugovornika koja se u pravilu ne drži dogovora i zato nikako nije pogodna osoba za eventualnu izgradnju nekih "političkih mostova", koje HDZ ima namjeru graditi u skoroj političkoj budućnosti u Osijeku, Slavoniji i Baranji.. Čuljak je svoj politički "autoritet", kod potencijalnih budućih političkih sugovornika već potrošio. 

Upravo zbog toga kao povjerenik imenovan je Karamarkov intimus i čovjek za posebne zadatke Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, zvani Vaso. Sve ono što Čuljak (sa njima interesantnim partnerima) zasigurno više ne može, Brkić prema procjeni Tomislava Karamarka u Slavoniji i Baranji još uvijek, vjeruje šef HDZ-a, može. A. to je "graditi mostove" s onima, koji će im na slijedećim parlamentarnim izborima zasigurno trebati.

Brkićevo imenovanje nosi i još jednu poruku: Od svih HDZ-ovih ogranaka na nacionalnoj razini najlošija je situacija upravo u osječko-baranjskom ogranku. Na ovim prostorima, ali ni na nacionalnoj razini, nije zabilježen slučaj kada je za povjerenika ogranka imenovana osoba iz samog vrha stranka, a posebice hijerarhijski drugi čovjek HDZ-a. To jasno pokazuje kako je lokalni HDZ na najnižim razinama u svojoj povijesti, jer čak ni u teškom trenutku Glavaševog izbacivanja iz HDZ-a, Ivo Sanader za povjerenika nije imenovao nikoga izvan osječko-baranjskog ogranka stranke.

Naime, nije tajna da se novi povjerenik Milijan Brkić već duže vrijeme otvoreno zalaže da se upravljanje strankom iz bivše specijalne škole "Zlatan Sremac", vrati u Lučki prilaz 2, odnosno na Trg žrtava fašizma u Središnjicu HDZ-a u Zagrebu. S tim zadatkom je i poslan u Osijek, a sudeći prema njegovoj odlučnosti i oštroj policijskoj retorici neće stati dok ne uspije.

Naš izvori, koji su već nekoliko puta predvidjeli točan razvoj događaja unutar slavonsko-baranjskog HDZ-a, otkrivaju kako neće sve ići glatko, jer postoji određena struja unutar osječkog HDZ-a koja je zbog stvarnog šefa tzv. Portanova koalicije, spremna istupiti iz stranke i u Gradskom vijeću osnovati klub nezavisnih vijećnika koji bi podržavao gradonačelnika Kukuriku koalicije Ivicu Vrkića. Navodno je sadašnji šef osječkog HDZ-a Damir Kramarić to otvoreno rekao svojim suradnicima. Prema našim izvorima, neke osobe iz te skupine procjenjuju da će njihovom smjenom njihova politička karijera krenuti silaznom putanjom, pa bi svoju podršku posrnulom osječkom "tajkunu" i Ivici Vrkiću mogli pokušati dobro "naplatiti".

Nakon ovakvog razvoja događaja priča oko međunarodnog skandala Ivice Vrkića, kada je otvaranje Generalnog mađarskog konzulata podredio sastanku sa vrhom HDZ-a, sada dobija nove obrise. Tadašnje kuloarske priče da je Vrkić pod Radeljićevim utjecajem  išao nagovarati Karamarka da na čelu osječkog HDZ-a ostavi Kramarića i tako spasi tzv. Portanovu koaliciju, sada su dobile potvrdu.

Ovim događanjima nastavlja se turbulentno HDZ-ovo razdoblje u Slavoniji i Baranji, a koje je započelo 2005. kada su Vladimir Šeks i Ivo Sanader iz stranke izbacili Branimira Glavaša. Od tada je osječki HDZ promijenio nekoliko povjerenika i predsjednika, ali konkretnog rezultata nema. Hoće li Karamarkov policajac Milijan Brkić svojom čvrstom rukom uspjeti HDZ vratiti u Lučki prilaz pokazati će vrlo brzo.