Virovitičko-podravska

"ZA BAKINIM STOLOM"

Prvi sajam čačinačkih suvenira, tradicionalnih kolača i pića

U organizaciji Turističke zajednice i KUD-a Čačinci, a pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, u središtu mjesta održana ja prva manifestacija “Za bakinim stolom”. Riječ je o sajmu suvenira, tradicionalnih kolača i pića te mnogih drugih proizvoda isključivo čačinačkih proizvođača, u što je uklopljena humanitarna akcija.

Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera, a u njegovoj ponudi našlo se niz autohtonih, ručno rađenih suvenira temeljenih na motivima tradicijske baštine te tradicionalni kolači kakve su pravile naše bake. Sudjelovali su izlagači s područja općine Čačinci, a golem je trud uložila naša Osnovna škola “Antun Gustav Matoš”. Njezini su učenici, zajedno sa svojim bakama, ispekli velik broj kolača za humanitarnu akciju i sami ih prodavali što na sajmu, što hodajući po središtu Čačinaca ne bi li skupili što više novca. U cijeloj ovoj priči spojili smo valorizaciju kulturne baštine našeg kraja i prepoznatljivost mjeseca listopada - Dane kruha. Drago mi je da su se razni proizvođači iz našeg mjesta odazvali i pokazali velik broj tradicijskih obrta i zanata, odnosno svega onoga što je nekada činilo naše Čačince", kaže, za Glas Slavonije, direktorica TZ ureda Čačinci Ana Štefičar, koja je osmislila projekt. 

Sajam je pokazao kako ovo malo slavonsko mjesto ima potencijal da postane jedna od najzapaženijih turističkih lokacije regije.

"Manifestacija ima veliku budućnost. Ovo je samo početak razvoja našeg turizma, imamo mnogo ideja koje će podržati Općina, a siguran sam i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica", optimističan je predsjednik TZ-a Čačinci i načelnik općine, Mirko Mališ.

Sajam “Za bakinim stolom” ponudio je uistinu sve, od pletenih košara, drvenih suvenira, “hekleraja”, kolača, pekmeza, vina, medice... Humanitarna akcija više je nego uspjela, a sav prihod ide Čačinčanima kojima je pomoć najpotrebnija.

IZVOR: Glas Slavonije