Društvo

UZBUNA ZBOG ANKETE

Facebook posjećuje gotovo 70 posto mlađih od 13 godina

Facebook-profil u Hrvatskoj ima 93% djece, a 68% njih otvorilo ga je prije navršene 13. godine iako je to dobna granica za otvaranje fejs-profila. Gotovo svako drugo dijete posjećuje Facebook za vrijeme nastave.

Mark Zuckerberg   FOTO:Chris Ratcliffe/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Neki su to podaci nacionalnog istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece na Facebooku i internetu općenito te o povezanosti tih iskustava s njihovim osobnim i psihološkim karakteristikama i navikama sigurnog korištenja interneta. Proveo su ga Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba na 1489 djece od petog razreda osnovne škole do drugog srednje.

Pokazalo se da oni koji na Facebooku provode tri ili više sati dnevno imaju lošiji uspjeh u školi od onih koji su na mreži manje od pola sata dnevno, da imaju narušeniju sliku o sebi te pokazuju veći broj emocionalnih i poteškoća u ponašanju. Djeca koja su u većoj mjeri uključena u nasilje na Facebooku također ostvaruju slabiji školski uspjeh. Između sat i dva sata dnevno na fejsu provodi 47% djece, 34% manje od pola sata, a tri i više sati njih 19%. U obitelji ne postoje nikakva pravila o korištenju Facebooka, izjavilo je čak 78% djece. Pravila bi se trebala postaviti i inzistirati na njihovom pridržavanju, upozoravaju stručnjaci. – Svi znamo da su djeca puno na internetu, ali ako ih je toliko na internetu tijekom nastave, postavlja se pitanje kako im privlačimo pozornost, kao i pitanje kada je potreban internet na mobitelu – kaže dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike.

U sferi rizičnih ponašanja na Facebooku je činjenica da 34% djece prihvaća zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba. Svako deseto dijete našlo je djevojku ili dečka tim putem. S nepoznatom osobom koju su upoznali na mreži smatra da bi se možda otišlo naći 18% djece, a 3% to bi učinilo sigurno.

Djeca koja su uključena u nasilje putem Facebooka na njemu provode znatno više vremena i kod kuće nemaju pravila o korištenju te društvene mreže, a skloniji su i otići na susret s nepoznatom osobom koju upoznaju na fejsu. Za razliku od 70% vršnjaka koji nikad ne bi prihvatili zahtjev za prijateljstvo od nepoznatih, to čini svako drugo dijete uključeno u nasilje na Facebooku.

IZVOR: Večernji list